Annons
Nyheter

Ny dom mot Hongkongaktivist

Hongkong • Publicerad 4 januari 2022
Demokratiaktivisten Chow Hang-Tung i Hongkong döms för att ha uppmanat människor att markera minnet av massakern på Himmelska fridens torg i Peking. Arkivbild
Demokratiaktivisten Chow Hang-Tung i Hongkong döms för att ha uppmanat människor att markera minnet av massakern på Himmelska fridens torg i Peking. ArkivbildFoto: Kin Cheung/AP/TT

Den fängslade demokratiaktivisten Chow Hang-Tung i Hongkong har fått en ny dom på 15 månaders fängelse för att ha uppmanat människor att delta i minnesceremonier för massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989.

Människorättsadvokaten förde sin egen talan i rätten på tisdagen med ett försvar för yttrandefriheten.

Annons

– Budskapet som denna domen sänder är att det är brottsligt att tända ett ljus, att ord är brottsliga, sade hon.

Chow var ledare för den numera upplösta gruppen Hong Kong Alliance som brukade organisera minnesceremonier för dem som dödades i massakern i Peking 1989. Polisen i Hongkong förbjöd de två senaste årens ceremonier och flera personer, inklusive Chow, har tidigare dömts för att ha trotsat förbudet 2020.

Hon avtjänar redan ett straff på 12 månader. Den nya domen är för att hon i somras uppmanade människor att tända ljus för att hedra offren för massakern. Hon är också åtalad för brott mot säkerhetslagarna, och riskerar livstids fängelse.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons