Annons
Nyheter

Nya stödåtgärder för cirka 15 miljarder kronor

Regeringen och samarbetspartierna föreslår nya stödåtgärder till en samlad kostnad på 15 miljarder kronor.
Det handlar bland annat om höjd a-kassa, höjd ersättning med en hundring för första sjukdagen och förlängt statligt ansvar för sjuklöneperioden.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2020
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto: Jessica Gow/TT

Höjt tak i a-kassan även från dag 101 och förlängd ersättning från första sjukdagen. Det är några av de ekonomiska åtgärder som nu regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterar för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin.

Taket i a-kassans inkomstrelaterade ersättning föreslås höjas för ersättningsdag 101 och framåt från tidigare 760 kronor till 1 000 kronor per dag.

Bättre möjligheter

Annons

– Det betyder att en bussförare kommer att få en betydligt bättre möjlighet att ta sig igenom den här krisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– Det här är en tillfällig åtgärd och i grund och botten gäller arbetslinjen. Det ska löna sig att jobba men det här är en väldigt speciell kris och vi vet inte hur länge den varar, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson till TT.

Undvika konkurser

Den totala kostnaden för åtgärden beräknas nu till drygt 14,7 miljarder kronor. På en fråga kring hur hög arbetslöshet man räknar med, säger Mats Persson:

– De prognoser vi har är en arbetslöshet kring tio procent men vi gör allt vi kan för att undvika konkurser och massarbetslöshet.

Magdalena Andersson säger till TT att det handlar om att öka tryggheten för vanliga lönetagare.

– Det är en speciell situation. Om det är många arbetslösa samtidigt kan det få spridningseffekter i samhället, säger hon.

TT: LO vill att höjningen ska permanentas?

– Ja, jag känner väl till vilka önskemål LO har. Det är dock inget som vi socialdemokrater gick till val på och inget som fanns med i januariöverenskommelsen.

LO välkomnar

– Det här är mycket välkommet, så klart, med takhöjningen även från dag 101. Då dämpas inkomstfallet något, det blir inte lika dramatiskt, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

Och eftersom den högre arbetslösheten riskerar bli långvarig i sviterna av coronakrisen så vill hon att regeringen permanentar den här höjningen av taket i a-kassan.

Annons

Ersättningen för den första sjukdagen, som ursprungligen skulle ha gällt till och med den 31 maj, föreslås nu förlängas i fyra månader till den 30 september.

Dessutom föreslås att det slopade kravet på läkarintyg förlängs till 30 september. Detta som ett sätt att minska belastningen på vården.

Fakta: Förslagen

Höjt tak i a-kassan från dag 101

Taket i a-kassans inkomstrelaterade ersättning föreslås höjas för ersättningsdag 101 och framåt från 760 kronor till 1 000 kronor per dag. Höjningen är tillfällig och gäller från den 29 juni 2020 till den 3 januari 2021.

Förlängd ersättning för första sjukdagen

Ersättningen för den första sjukdagen, som ursprungligen skulle ha gällt till 31 maj, föreslås förlängas i fyra månader till den 30 september. Samtidigt höjs schablonersättningen med 104 kronor från den 1 juni. Det innebär att den som varit sjuk och får ett karensavdrag på lönen kan söka en schablonersättning om 804 kronor från Försäkringskassan från det datumet. Kostnaden för förstärkningen är 3,2 miljarder kronor.

Fortsatt slopat krav på läkarintyg

Det slopade kravet på läkarintyg föreslås bli förlängt till 30 september för att minska belastningen på vården. Kostnaden för förstärkningen är 1,1 miljarder kronor.

Statligt ansvar för sjuklönekostnader förlängs och justeras

Det statliga stödet för att täcka företagens sjuklönekostnader föreslås förlängas på det sätt som varit fallet för april och maj så att även juni och juli omfattas. Staten kommer från och med den 1 augusti till den 30 september ersätta arbetsgivarna för högre sjuklönekostnader till följd av coronapandemin. Kostnaden för detta är 9 miljarder kronor.

Fortsatt kompensation av egenföretagare vid sjukfrånvaro

Det ekonomiska stödet till egenföretagare som är sjuka föreslås också förlängas från 31 maj till 30 september. Kostnaden för förstärkningen är 250 miljoner kronor.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons