Annons
Nyheter

Nytt granatfynd stoppar magnetfiske i Fyrisån

Nu är det slutfiskat för Uppsala magnetfiskeförening i Fyrisån – i alla fall för ett tag. Efter ett nytt granatfynd har det blivit för farligt, anser både polis och kommun och nu ska bombexpertis undersöka åbottnen.
Samhälle • Publicerad 10 juli 2020
För andra gången den här veckan har en granat hittats i Fyrisån i Uppsala. Arkivbild.
För andra gången den här veckan har en granat hittats i Fyrisån i Uppsala. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Magnetfiskarna gör ett fantastiskt jobb, men vi vill inte uppmuntra deras arbete när det finns fara för liv och lem, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsnämnden, till Upsala Nya Tidning.

På torsdagen var det andra gången den här veckan som magnetfiskarna fick granatnapp i Fyrisån.

Annons

– Vi blir nästan inte förvånade längre. Vi har fått upp en granat vid nästan varje bro, säger Niklas Larsson, ordförande för föreningen, till UNT.

Även i tisdags fiskade privatpersoner från den ideella föreningen upp en granat med tändhatten kvar ur ån.

Enligt Fredrik Thisner, docent vid Försvarshögskolan, har granatfynden med Uppsalas militärhistoria att göra.

– Det kan vara så att man har övat på att korsa Fyrisån som en övning på att passera ett vattendrag, och att granater då hamnat i ån, säger han.

Uppsala magnetfiskeförening har varit aktiv i Fyrisån sedan 2017. Under tiden uppskattar man att man hittat 10–12 granater. Det nya fiskestoppet tas med jämnmod.

– Jag hade mina föraningar att det skulle bli så här efter att vi fått upp sådana mängder. Nu ska vi magnetfiska på andra platser, säger Niklas Larsson till UNT.

Fakta: Magnetfiske

Vid magnetfiske används en extremt stark magnet i änden på ett starkt rep. Med hjälp av detta "fiskas" det efter saker av metall som dumpats i våra vatten.

Det är viktigt att ta kontakt med kommunen och eventuella markägare innan fisket börjar. Oftast är det önskvärt att skrot lyfts upp, men ibland finns det lokala bestämmelser.

Källa: Fiskejournalen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons