Annons
Nyheter

Ny israelisk arméchef ska "förbereda för krig"

Israel • Publicerad 16 januari 2023
Herzi Halevi under den ceremoni som markerar hans tillträde som chef för Israels militär.
Herzi Halevi under den ceremoni som markerar hans tillträde som chef för Israels militär.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Israels nygamle premiärminister Benjamin Netanyahu har utsett Herzi Halevi till ny chef för landets militära styrkor.

– Vi kommer att förbereda armén för krig på fronter både nära och fjärran, säger han under en ceremoni ledd av Netanyahu.

Annons

Halevi ledde tidigare landets militära underrättelsetjänst och har fram till nu varit vice arméchef under sin föregångare Aviv Kohani.

Netanyahu säger att Israel inte kommer att dras in i "meningslösa krig", men att man kommer att "strida under avgörande dagar".

Utnämningen av Halevi, som även lett de israeliska styrkorna längs med Gazagränsen, kommer under en period av ökade våldsamheter på den ockuperade Västbanken. Sedan början av året har 14 palestinier dödats på Västbanken, majoriteten av dem av israelisk militär. Den fjortonde, en 14-årig pojke, sköts enligt det palestinska hälsodepartementet till döds av israeliska styrkor under måndagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons