Annons
Nyheter

Ny lag för beväpnade lärare i Ohio

Efter skoldådet i Uvalde debatteras beväpning av lärare åter intensivt i USA. Ohio ska nu underlätta för lärare att bära skjutvapen i skolan. Liknande lagar finns redan i många delstater, men Ohios variant gör det mycket enklare att få tillstånd.
USA • Publicerad 4 juni 2022
Ohios guvernör Mike DeWinei talarstolen. Arkivbild.
Ohios guvernör Mike DeWinei talarstolen. Arkivbild.Foto: David Richard/AP/TT

Ohio kommer att införa en lag som tillåter lärare och annan personal att beväpnas med vapen i skolor efter att ha genomgått endast en, som mest, 24 timmar lång grundutbildning, rapporterar Reuters.

Lagförslaget kommer tio dagar efter att en 18-åring, utrustad med ett halvautomatiskt vapen, dödade 21 personer – varav 19 barn – på en skola i Uvalde i Texas.

Annons

De som stödjer den nya lagen hoppas att beväpnade lärare kommer att minska frekvensen och dödligheten vid skottlossningar på skolor, som har blivit återkommande i USA. Motståndarna till lagförslaget, bland annat flera lärarförbund och Ohios främsta polisförbund, säger att det snarare kommer att göra skolorna farligare.

För att få bära vapen i skolorna ska lärare genomgå en bakgrundskontroll och sedan genomföra ytterligare åtta timmars träning varje år.

Sedan tidigare tillåter åtminstone nio stater – Idaho, Florida, Kansas, Missouri, Oklahoma, South Dakota, Tennessee, Texas och Wyoming – att lärare är beväpnande. Det enligt National Conference of State Legislatures, som är en samordningsorganisation för delstaterna.

19 stater, däribland Ohio, har sedan tidigare tillåtit all skolpersonal som har en viss typ av tillstånd att bära vapen. Skillnaden med den nya lagen, enligt den lokala nyhetssidan News 5 Cleveland, är att lärare tidigare behövde ta utbildnings- och skyttekurser i snitt i 700 timmar för att tillåtas att bära vapen i klassrummen. Nu sänks den gränsen till som mest 24 timmar, och ingen nedre gräns specificeras.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons