Annons
Nyheter

Ny myndighet för forskningscentrum föreslås

Det behövs en ny myndighet med ansvar för stora forskningsanläggningar och laboratorier av särskilt nationellt intresse. Förslaget läggs fram av regeringens utredare Tobias Krantz.
Forskning • Publicerad 10 augusti 2021
Isbrytaren Oden bör ersättas av ett nytt fartyg, föreslår regeringens utredare. Andra alternativ, som att hyra fartyg, skulle vara en ambitionssänkning. Arkivbild.
Isbrytaren Oden bör ersättas av ett nytt fartyg, föreslår regeringens utredare. Andra alternativ, som att hyra fartyg, skulle vara en ambitionssänkning. Arkivbild.Foto: Daniel Kihlström/TT

Krantz överlämnar på onsdagen sitt betänkande till regeringen, men han refererar dessförinnan förslagen i en artikel på DN Debatt.

Ett av huvudförslagen är att inrätta en myndighet för särskilt viktig – och kostsam – forskningsinfrastruktur. "Min bedömning är att ingen existerande myndighet, exempelvis Vetenskapsrådet, är lämplig att på sikt handha den uppgiften", skriver Krantz, som även föreslår att de digitala infrastrukturerna samlas i en ny myndighet.

Annons

Han föreslår vidare ett stärkt krav på att de investeringar som görs ska ha relevans för samhället, att politisk styrning av forskningens infrastruktur breddas och utvecklas och att lärosäten ska få rätt att ta ut avgifter för nationella forskningsinfrastrukturer.

När det gäller Sveriges tillgång till polarforskningsfartyg landar Krantz i slutsatsen att hyrd plats på andra länders isbrytare eller att hyra en hel isbrytare inte är de bästa alternativen, när fartyget Oden måste tas ur bruk. Sverige bör satsa på en ny isbrytare och finansiera den via anslag i statsbudgeten, enligt Krantz.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons