Annons

Ny regering på gång i Nordirland

Nordirland • Publicerad 11 januari 2020
Irländska DUP-ledaren Arlene Foster på väg in i parlamentsbyggnaden Stormont i Belfast på lördagen.
Irländska DUP-ledaren Arlene Foster på väg in i parlamentsbyggnaden Stormont i Belfast på lördagen.Foto: Michael Cooper/AP/TT

De två dominerande partierna i Nordirland satte sig ned tillsammans på lördagen för att bilda en koalitionsregering. Arlene Foster, ledare för det probrittiska Demokratiska unionistpartiet (DUP), valdes till försteminister, medan republikanska Sinn Féins Michelle O'Neill valdes till vice försteminister i den extrainsatta sittningen i det regionala parlamentet Stormont i Belfast.

Naomi Ling, ledare för Allianspartiet, blir justitieminister medan Sinn Féins Alex Maskey valdes till talman.

Annons

Nordirland har stått utan lokal regering i tre år sedan Sinn Féin hoppade av samarbetet med DUP. Enligt Långfredagsavtalet från 1998 ska de probrittiska och Irlandsvänliga partierna samstyra Nordirland, men förhandlingarna har strandat gång på gång.

Sinn Féin och DUP har fått fram till måndag på sig för att enas, annars måste ett nytt regionalval hållas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons