Annons
Nyheter

Ny spansk lag kan ge delad vårdnad om hunden

Delad vårdnad om hunden och katten i samband med skilsmässa – det är ett möjligt scenario efter att en ny lag trätt i kraft i Spanien.
Spanien • Publicerad 5 januari 2022
Hunden och katten på bilden håller ihop – men vad händer om husse och matte inte gör det?
Hunden och katten på bilden håller ihop – men vad händer om husse och matte inte gör det?Foto: Privat/TT

Lagen slår formellt fast att husdjur är "levande, kännande varelser" och inte några objekt. Flera länder har de senaste åren infört liknande lagar och formellt erkänt djur som kännande varelser.

Det innebär att familjerätten måste ta med husdjurens välfärd i bedömningen i samband med skilsmässa. Den som tilldöms vårdnaden måste kunna garantera husdjurets välbefinnande och någon som har historik av vanvård av djur kan nekas vårdnad.

Annons

Även delad vårdnad är ett möjligt scenario, om det bedöms som bäst för djurets välbefinnande.

Den nya lagen, som trädde i kraft under onsdagen, kommer även att påverka vem som ärver ett djur i samband med ägarens bortgång.

Lagen bygger på ett förslag från premiärminister Pedro Sánchez socialdemokratiska parti PSOE och regeringskollegorna i vänsterpartiet Podemos. Detta för att få bukt med de bråk som ofta uppkommit i samband med skilsmässor om just den här frågan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons