Ny tågurspårning i USA

Ännu ett godståg har spårat ut i USA. Denna gång skedde det i Arizona, nära delstatens gräns mot Kalifornien och Nevada.
Vad som först rapporterades som en "farlig last" visade sig dock vara majssirap.
USA • Publicerad 16 mars 2023
Det tåg som spårade ur i East Palestine, Ohio i februari.
Det tåg som spårade ur i East Palestine, Ohio i februari.Foto: Matt Freed/AP/TT

Urspårningen skedde enligt lokal polis i närheten av samhället Topock på onsdagskvällen. Inga skador har rapporterats och inte heller några läckor.

Enligt de första uppgifterna från lokal polis fraktade tåget någon typ av farligt ämne, men senare uppgav en talesperson för järnvägen att det rörde sig om majssirap.

Händelsen sker i ljuset av flera kontroverser rörande järnvägssäkerhet i USA, framför allt efter förra månadens tågkrasch i East Palestine i delstaten Ohio. Ett 50-tal vagnar lastade med bland annat den giftiga kemikalien vinylklorid spårade då ur och brändes senare upp för att undvika explosioner. Brandröken uppges ha förorenat vattnet och stora delar av staden fick evakueras. Händelsen har orsakat ramaskri i USA och miljöaktivister har varnat för potentiellt katastrofala följder.

Några få veckor senare spårade ännu ett tåg ur i Ohio. Inga farliga ämnen fanns dock ombord det tåget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.