Annons
Nyheter

Ny tysk utrikesminister till Kiev och Moskva

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock besöker Kiev under måndagen för att diskutera det spända säkerhetsläget i och omkring Ukraina.
På tisdagen fortsätter hon till Moskva för samtal med sin ryske motpart Sergej Lavrov.
Tyskland/Ukraina/Ryssland • Publicerad 17 januari 2022
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock. Arkivbild.
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

– Vi är redo för en uppriktig dialog om saker vi kan enas om och åtgärder som skapar mer säkerhet för alla i Europa, även för Ryssland, säger Baerbock enligt public service-sajten Tagesschau, och tillägger:

– Dit hör territoriell okränkbarhet, möjligheten att fritt ingå allianssamarbeten och att avstå från hot om våld som politiskt verktyg.

Annons

Resan sker mot bakgrund av försök att återuppliva det så kallade Normandieformatet, ett förhandlingsforum där representanter från Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike deltar, i syfte att kyla ned konflikten.

– Vi gör allt för att undvika ytterligare upptrappning, säger Baerbock inför resan.

"Frustrerande och bittert"

Ukraina har kritiserat Tysklands ovilja att sälja vapen till landet, något den ukrainska ambassadören i Berlin kallar "väldigt frustrerande och bittert". Kristdemokraterna (CDU), som nu är i opposition efter 16 år vid makten, kräver en omsvängning.

– Det faktum att vi hittills har avböjt vapenleveranser har av Ryssland uppenbarligen tolkats som en uppmuntran att fortsätta kränka Ukrainas suveränitet, säger vice gruppledaren i förbundsdagen Johann Wadephul till Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Även den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 antas stå på dagordningen. Baerbock, som tillhör De gröna, har hotat med att ledningen inte kommer att tas i bruk om Ryssland eskalerar konflikten med Ukraina. Koalitionspartnern Socialdemokraterna (SPD), som leder regeringen, vill dock inte koppla ihop Nordstream 2 och Ukrainakonflikten.

Sämsta läget på årtionden

Många bedömare ser det säkerhetspolitiska läget i Europa som det sämsta på årtionden. Detta sedan Ryssland mobiliserat tiotusentals, enligt vissa uppgifter över hundratusen, soldater vid Ukrainas gräns, och avkrävt USA och Nato en rad säkerhetsgarantier och löften om stopp för att fler länder ansluter sig till försvarsalliansen – krav som västmakterna avfärdar som fullständigt orimliga.

Från Moskva kommer en mer eller mindre rakt motsatt bild, där Ryssland beskrivs som offer för omvärldens aggressioner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons