Annons

Nödläge utlyst i brandhärjade Australien

Inför brandinfernot som väntas förvärras till helgen utlyser delstaten New South Wales ett nödläge. Hårda vindar och höga temperaturer kan ge ny fart åt de hundratals brandhärdar som hittills skördat 17 människoliv.
Invånarna uppmanas att lämna sina hem och strandade kustbor evakueras.
Australien • Publicerad 2 januari 2020
Pågående bränder den 2 januari.
Pågående bränder den 2 januari.Foto: Johan Hallnäs/TT
På den här bilden från australiska försvaret ses fartyget HMAS Choules som en skugga genom brandröken i närheten av Mallacoota i nordöstra Victoria.
På den här bilden från australiska försvaret ses fartyget HMAS Choules som en skugga genom brandröken i närheten av Mallacoota i nordöstra Victoria.Foto: Australian Defence Force/AP/TT
En jolle från fartyget HMAS Choules tar sig igenom röken vid Mallacoota i nordöstra Victoria.
En jolle från fartyget HMAS Choules tar sig igenom röken vid Mallacoota i nordöstra Victoria.Foto: Australian Defence Force/AP/TT
Skogarna kring orten lake Conjola, drygt 20 mil söder om Sydney, i brand.
Skogarna kring orten lake Conjola, drygt 20 mil söder om Sydney, i brand.Foto: Robert Oerlemans/AP/TT
Ett nedbränt hus i Mallacoota i nordöstra Victoria.
Ett nedbränt hus i Mallacoota i nordöstra Victoria.Foto: ABC/AP/TT

Nödläget träder i kraft klockan 8 på fredag morgon lokal tid och ger lokala myndigheter befogenhet att tvångsevakuera människor, stänga vägar och vidta andra nödvändiga åtgärder för att rädda boende och fastigheter, rapporterar BBC.

Massevakueringen beskrivs som en av de största någonsin i området och sammanfaller med tillfälligt mildare väder. Väderförhållandena ger sämre förutsättningar för brandhärdarna att sprida sig och erbjuder ett kort tidsfönster för människor att lämna sina hem innan helgen.

Annons

Då ser prognosen betydligt dystrare ut, med höga temperaturer och hårda vindar som gör att brandfaran i hårt drabbade New South Wales, där omkring 100 bränder härjar, beskrivs som extrem.

"Fruktansvärd lördag"

"Vi tar inte lätt på den här typen av beslut, men vi vill samtidigt säkerställa att vi vidtar varje möjlig åtgärd inför vad som kan bli en fruktansvärd lördag", säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian i ett uttalande.

Redan innan premiärministerns ödesmättade besked hade tusentals turister och bofasta i det brandhärjade området tagit myndigheterna på orden och börjat lämna området. Många gav sig ut på igenkorkade vägar eller åkte till matbutiker för att bunkra förnödenheter. För flera var det första gången det var möjligt eftersom omfattande strömavbrott hindrat dem från att tanka sina bilar, rapporterar ABC News.

Omöjligt att fly

Men för vissa har brändernas härjningar gjort det omöjligt att fly landvägen. Omkring 500 personer har med hjälp av marinens fartyg HMAS Choules evakuerats från kuststaden Mallacoota i delstaten Victoria där omkring 4 000 personer, varav 3 000 turister, är fast.

En del vill, trots myndighetens uppmaningar ändå stanna kvar, enligt Chris Stephenson vid Victorias myndighet för samhällsskydd och beredskap. Flera vill till exempel ta med sig sina bilar och husbilar bort från området. Men beslutet att stanna kvar kan göra det omöjligt att lämna Mallacoota – i alla fall inom de närmaste veckorna. Anledningen är att många vägar är och förväntas förbli stängda.

– Det kan bli två till tre veckor, säger Stephenson till ABC News om hur lång tid de kan få vänta.

Många saknas

Sydöstra Australien befinner sig just nu mitt i säsongen för terrängbränder, som i år är värre än vanligt. Sedan i oktober har totalt 17 personer omkommit, varav sju de senaste dagarna. Men fler befaras bli en del av den dystra statistiken eftersom många fortfarande saknas. Bara i delstaten Victoria letar anhöriga efter 17 personer.

Men mitt i mörkret finns det även små strimmor av hopp.

När Ray Webbie och hans fru Isobel lämnade sitt hem i Malua Bay i början av veckan var det efter minutiösa förberedelser. Taket dränktes med vatten, takrännor pluggades igen och fylldes upp med samma vara.

– När jag tittade upp mot himlen såg jag svarta löv som singlade ned mot marken. Det fullkomligt regnade ned löv från branden som då härjade väster om oss. Då bestämde jag mig för att förebereda huset eftersom jag förväntade mig att något fruktansvärt skulle kunna hända, berättar Ray Webbie för nyhetsbyrån Reuters.

Kritik mot premiärministern

Annons

När de båda återvände på torsdagen visade det sig att hans onda aningar stämde. Av den växtlighet som en gång fanns i närheten av deras hem återstod bara förkolnade rester. Men till deras förvåning och glädje hade det våta taket och de vattenfyllda takrännorna hindrat lågorna från att få fäste i huset.

– Jag började gråta när vi kom runt hörnet och jag såg att huset stod kvar. Jag blev så glad, säger Isobel Webbie till Reuters.

Medan delar av den australiska befolkningen försöker fly infernot befinner sig landets premiärminister Scott Morrisson mitt i en kritikstorm. Morrisson anklagas för att hela tiden hänvisa till politiker på delstatsnivå när han får frågor om bränderna.

– Våra myndigheter samordnar insatserna mellan delstaternas resurser och de statliga resurserna. Det här är vad delstaterna gör i dessa situationer och det är vad de kommer att fortsätta göra. Vi kommer inte tillåta att myndigheter trampar in på varandras områden för att på något sätt överträffa varandra gällande insatserna, sade Morrison vid en presskonferens på torsdagen.

Johan Hallnäs/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons