Annons
Nyheter

Nya alkoråden: Måste vara mer realistisk nivå

Liberalernas ledare Johan Pehrson är kritisk till Socialstyrelsens nya, skärpta alkoholråd.
– Det måste vara lite mer realistisk nivå på detta, säger han.
Politik • Publicerad 13 september 2023
Liberalernas partiledare Johan Pehrson i samband med Riksmötets öppnande.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson i samband med Riksmötets öppnande.Foto: Henrik Montgomery/TT

Socialstyrelsens nya rekommendationer har fått mycket uppmärksamhet. De innebär bland annat att man bör erbjuda vård och stöd till dem som dricker tio standardglas eller mer per vecka, eller fyra standardglas eller mer per tillfälle en gång i månaden eller oftare. Ett standardglas motsvarar en liten starköl eller ett litet glas vin.

Dricker man så mycket klassas det som riskbruk enligt Socialstyrelsen.

Annons

– Jag blir lite förvånad, säger Pehrson om råden.

"Svårt att se"

Han understryker att det finns enormt stora problem med överkonsumtion i Sverige.

– Men det måste vara lite mer realistiskt nivå på detta. Jag tror att de flesta män i min ålder över hundra kilo faktiskt klarar av att dricka fyra starköl vid ett tillfälle utan att behöva missbruksvård, säger Pehrson.

TT: Tror du att det är många som dricker fyra starköl vid ett tillfälle under en månad?

– Ja, jag har träffat flera genom mitt liv och de är otroligt duktiga och fantastiska människor. Jag har svårt att se att det är det som är samhällsproblemet, säger Pehrson.

– Jag ser så många människor som har sina liv förstörda av missbruk och det går inte vid fyra starköl en gång i månaden.

"Flera av mina vänner"

TT: Bör samhället satsa resurser på vård och stöd till de som dricker fyra starköl vid ett och samma tillfälle per månad?

– Det är flera av mina nära vänner, utan att nämna någon, som i så fall skulle hamna i klorna på Socialstyrelsen. Jag ska prata med socialministern och höra om det här verkligen är enligt de direktiv som Socialstyrelsen fått.

Pehrsons pressekreterare påpekar efter intervjun att passningen till socialministern var skämtsamt sagt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons