Annons
Nyheter

Nya anklagelser mot Johnson i partygate

Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson har hamnat i nytt blåsväder kring den skandal som kom att kallas partygate. Själv säger Johnson att den nya rapport som släppts visar på hans oskuld.
Storbritannien • Publicerad 4 mars 2023
Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

En parlamentarisk utredning i det brittiska underhuset visar att den förre premiärministern kom med missvisande information om de fester som hölls på Downing Street när resten av landet var under strikt lockdown.

Den 24-sidiga rapporten innehåller bland annat vittnesutsagor om att Johnson under en tillställning sade att "det här är antagligen den mest icke-socialt distanserande samlingen i Storbritannien just nu".

Annons

Ett annat bevis är ett internt pm skickat i april 2021, ett halvår innan festerna blev allmänt kända, där det varnas för läckor om premiärministerns "krökarkvällar".

"Jag tror inte att det är obefogat att vara orolig", står det i pm:et.

"Inte ett enda bevis"

Rapporten har tagits fram av en kommitté bestående av sju politiker, varav fyra är partikamrater till Johnson i Konservativa partiet.

Deras uppdrag var att utreda om premiärministern for med osanning, och om det i så fall var medvetet. Den nu släppta utredningen är inte en tänkt slutrapport, utan ska ge Johnson en vägledning inför det publika förhör han ska delta i senare i mars.

Det är dock oklart exakt vilket eventuellt straff han skulle kunna få om han fälls. Hade Johnson fortfarande varit premiärminister hade han med stor sannolikhet tvingats avgå om han till slut bevisats ha ljugit.

Ett fällande utslag kan däremot sätta käppar i hjulet för eventuella försök att i framtiden åter bli ledare för partiet och nationen.

Johnson själv säger att rapporten "helt och hållet" styrker hans oskuld.

– Det som är intressant är att de efter tio månader inte har hittat någonting, inte ett enda bevis, för att jag medvetet skulle ha brutit mot några regler, säger han i ett videoklipp släppt till BBC och Sky.

Gray under lupp

Rapporten har delvis tagits fram efter den utredning som gjordes i fjol av oberoende tjänstemannen Sue Gray. Hennes rapport pekade ut ett bristande ledarskap och en "kultur" av att bryta regler som orsak till festerna under strikt lockdown.

Under fredagen hamnade även Sue Gray i centrum för viss kontrovers. Hon har nämligen tackat ja till att bli Labour-ledaren Keir Starmers stabschef, vilket fått flera konservativa att ifrågasätta hennes partygate-rapportoch kalla den partisk.

Premiärminister Rishi Sunak sägs enligt The Times vara orolig över att Gray tar med sig känslig information från sitt tidigare arbete inom regeringskansliet och medarbetare inom regeringen har uppmanat honom att spärra en övergång de närmaste två åren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons