Annons
Nyheter

Nya ryska angrepp inleder Ukrainas 2023

Ryssland attackerade Kiev vid nyårsslaget.
I skuggan av helgens attacker tackar den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj sitt folk efter ett avslutat helvetesår:
Ukraina • Publicerad 1 januari 2023
Bara en halvtimme efter att Kievborna firat in det nya året utsattes staden för nya ryska angrepp.
Bara en halvtimme efter att Kievborna firat in det nya året utsattes staden för nya ryska angrepp.Foto: Felipe Dana/AP/TT
Boiende i Zaporizjzja försöker rädda ägodelar som klarat söndagens ryska robotattack.
Boiende i Zaporizjzja försöker rädda ägodelar som klarat söndagens ryska robotattack.Foto: Andrij Andrijenko/AP/TT

Det första robotanfallet 2023 träffade mål i två av huvudstadens distrikt, uppger Kievs borgmästare Vitalij Klytjko. Två civila dödsfall rapporterades från Kiev, ett från staden Cherson och ett från regionen Zaporizjzja. Ett 50-tal skadades också när nyårsnatten lamslogs av nya ryska robotattacker.

I Kiev skadades bland annat flera byggnader på Taras Sjevtjenko-universitetets campus i robotattackerna.

Annons

Det ukrainska luftförsvaret sade sig ha skjutit ner 45 så kallade kamikazedrönare av iransk Shahed-typ. 13 av drönarna sköts ner på nyårsafton och 32 efter tolvslaget, enligt flygvapnets informatör.

På en av drönarna stod det "gott nytt år" på ryska, enligt bildmaterial som släppts av ukrainska myndigheter.

Ryssland: Drönarproduktion mål

Moskva hävdade att attackerna riktats mot platser där produktion av drönare pågår, och påstod att man hade minskat Ukrainas möjlighet att genomföra "terrorattacker" mot Ryssland.

Hänvisningen är indirekt riktad mot troliga ukrainska drönarattacker mot den ryska flygbasen Engels de senaste veckorna. Basen hyser bombplan av modell Tupolev Tu-95 som är utrustade med kryssningsrobotar, de som sprider förstörelse i Ukraina.

"Lagringslokaler och startplatser för drönare" i Ukraina har också förstörts, sades det i ett uttalande från ryska försvarsdepartementet.

Ukraina har inte kommenterat de ryska påståendena.

Tidigare på nyårsdagen höll president Volodymyr Zelenskyj ett tal där han sade att ukrainarna kommer att fortsätta att strida tills de har segrat.

– Vi kämpar och vi fortsätter att kämpa, sade Zelenskyj.

Hälsning till Kristersson

I det känslosamma talet hyllade han också folket i Ukraina.

– Jag vill säga till er alla: ukrainare, ni är otroliga. Se vad vad vi har gjort och vad vi gör, sade Zelenskyj och fortsatte:

Annons

– Vi strider som ett lag – hela landet, alla våra regioner. Jag beundrar er alla. Jag vill tacka varje oövervinnerlig region i Ukraina.

I samband med tolvslaget skickade även presidenthustrun Olena Zelenska en hälsning till landet, och till omvärlden.

– Det är en vidrig vana hos vår granne att förstöra våra människors liv.

Under söndagen skickade Zelenskyj även en Twitterhälsning till svenska statsministern Ulf Kristerssons officiella konto. Den ukrainske presidenten gratulerade till att Sverige nu tar över som EU:s ordförandeland och tillade:

"Vi förväntar oss fler konkreta steg på vägen mot Ukrainas integrering i EU."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons