Nya bud om Trumps deklarationer

De juridiska turerna kring Donald Trumps deklarationer fortsätter. En federal domare beslutade på måndagen att den amerikanske presidentens revisionsbyrå måste lämna över alla papper till åklagare – men beslutet överklagas och processen sinkas på nytt.
USA • Publicerad 7 oktober 2019
De juridiska striderna om Donald Trumps deklarationer fortsätter. Arkivbild, från 4 oktober.
De juridiska striderna om Donald Trumps deklarationer fortsätter. Arkivbild, från 4 oktober.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Trump hade hävdat att han som president har immunitet och därför inte kan bli föremål för en brottsutredning. Det avslogs av domaren Victor Marrero, som säger att sådan immunitet skulle gå på tvärs med hela systemets uppbyggnad.

– Domstolen kan inte gå med på en syn på presidentimmunitet som placerar presidenten över lagen, säger domaren.

Trumps juridiska företrädare lämnade omgående in en ny överklagan och hänvisade till "unika omständigheter", vilket åtminstone tillfälligt hindrar åklagaren från att driva igenom sina anspråk.

Det handlar om skattehandlingar från 2011 till 2018, som utgör en del i utredningen av om presidenten eller någon av hans närstående varit delaktiga i betalningar till kvinnor som påstås ha haft affärer med Trump, för att de skulle hålla tyst om det. Utredningen intresserar sig för hur sådana betalningar kan ha bokförts.

Trump lovade inför presidentvalet 2016 att offentliggöra sina deklarationspapper, men har sedan tagit juridisk strid mot alla försök att få fram dem.

"De radikala vänsterdemokraterna har misslyckats på alla fronter, så nu pressar de demokratiska New York- och delstatsåklagare att ge sig på president Trump", skriver presidenten på Twitter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.