Annons

Nya jätteprotester mot fransk pensionsreform

Frankrike • Publicerad 9 januari 2020
Strejkande arbetare demonstrerar i Paris.
Strejkande arbetare demonstrerar i Paris.Foto: Thibault Camus/AP/TT
En man grips av kravallpoliser i Paris i samband med demonstrationerna.
En man grips av kravallpoliser i Paris i samband med demonstrationerna.Foto: Thibault Camus/AP/TT
Protesterna riktas mot en pensionsreform som drivs igenom av den franske presidenten Emmanuel Macron. Här har en bild på hans ansikte satts på ett slags docka som stuckits i brand, vid demonstrationer i Lyon.
Protesterna riktas mot en pensionsreform som drivs igenom av den franske presidenten Emmanuel Macron. Här har en bild på hans ansikte satts på ett slags docka som stuckits i brand, vid demonstrationer i Lyon.Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Mängder av demonstranter har samlats för nya massprotester över hela Frankrike, för fjärde gången under den rekordlånga transportstrejk som pågått i 36 dagar.

Missnöjesyttringen urartade vid flera tillfällen i våldsamheter, med sammandrabbningar mellan maskerade personer och kravallpolis, och med tårgas och ödeläggelse av butikslokaler.

Annons

Demonstranterna har enligt tidigare opinionsmätningar åtnjutit stöd av en majoritet av fransmännen, men stödet har dalat ju längre strejken pågått.

– Bollen ligger hos regeringen. Antingen lyssnar den, eller så regerar den i strid med folkets vilja, säger Philippe Martinez, som leder det stora fackförbundet CTG.

Reformen handlar i korta drag om att flera pensionsupplägg ska ersättas av ett poängbaserat system. I det finns en tröskel vid 64 års ålder för att få full pension, vilket väntas drabba framför allt järnvägsarbetares möjligheter att gå i tidig pension. Regeringen lyfter fram det som en rättvis och nödvändig förändring och anklagar facken för att vika sig för krafter längre vänsterut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons