Annons
Nyheter

Nya oljesanktioner nu i kraft

EU • Publicerad 5 februari 2023
EU-embargot mot vissa ryska oljeprodukter har trätt i kraft. Arkivbild.
EU-embargot mot vissa ryska oljeprodukter har trätt i kraft. Arkivbild.Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix/TT

Det embargo som EU riktat mot vissa ryska oljeprodukter har nu trätt i kraft. Embargot omfattar raffinerad olja, bensin och diesel som fraktas till sjöss från Ryssland.

Embargot går hand i hand med G7-ländernas pristak på diesel på 100 dollar per fat, motsvarande drygt 1 000 kronor. Ett annat tak, 45 dollar per fat, gäller för oljeprodukter av lägre kvalitet.

Annons

Målet är att minska Rysslands inkomster från fossila bränslen och samtidigt hålla nere priset genom att inte helt förbjuda dem. Kinas efterfrågan på diesel har ökat sedan landet släppt mer och mer på sina pandemirestriktioner, och ett totalt stopp på rysk olja och diesel skulle resultera i skenande priser världen över.

EU har fått se sig om efter alternativa leverantörer eftersom Ryssland tidigare täckt nära tio procent av unionens dieselbehov.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons