Annons
Nyheter

Nya protester i Sudan

Sudan • Publicerad 4 januari 2022
I Sudan har människor återigen gått ut på gatorna för att demonstrera mot militärstyret. Bilden visar en demonstration i Khartum i söndags.
I Sudan har människor återigen gått ut på gatorna för att demonstrera mot militärstyret. Bilden visar en demonstration i Khartum i söndags.Foto: Marwan Ali/AP/TT

Flera tusen människor har gett sig ut på gatorna i Sudan i protest mot militärjuntan.

Protesterna utlystes i spåren av premiärminister Abdalla Hamdoks avgång i söndags.

Annons

I huvudstaden Khartum och den närbelägna staden Omdurman skanderar aktivister slagord som "Nej, nej, nej till militärstyre" och bygger barrikader. Bilder på internet visar demonstranter som sjunger, slår på trumma och viftar med sudanesiska flaggor.

I Khartum har säkerhetsstyrkorna svarat med tårgas, enligt ögonvittnen.

Inför demonstrationerna hade myndigheter stängt av gator som leder till presidentpalatset och arméhögkvarteret och kallat ut poliser och soldater i stora skador.

Militärkuppen i oktober följdes av omfattande gatuprotester. Premiärminister Abdalla Hamdok återinsattes efter några veckor men det kunde inte stilla demonstranternas vrede. Han lämnade i söndags sin post som en följd av det politiska dödläget.

Demonstranterna kräver en full återgång till civilt styre.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons