Annons
Nyheter

Nya rekordnivåer för växthusgaser

Halterna av växthusgaser i atmosfären uppmättes förra året till nya rekordnivåer. Det innebär ytterligare avsteg från Parisavtalets mål, varnar FN i en ny rapport.
Klimat • Publicerad 25 oktober 2021
FN:s meteorologiska organisation WMO höjer ett varningens finger inför stundande klimatmöte.
FN:s meteorologiska organisation WMO höjer ett varningens finger inför stundande klimatmöte.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Den ekonomiska inbromsning som pandemin medförde innebar endast en tillfällig minskning av nya utsläpp. FN:s meteorologiska organisation WMO slår nu fast i en ny rapport att pandemin inte haft någon märkbar inverkan på de atmosfäriska nivåerna av växthusgaser eller för utsläppstakten.

Tvärtom fortsätter utsläppen av växthusgaser att öka och utsläppstakten låg under förra året över genomsnittet för 2011-2020 – en trend som hållit i sig under 2021.

"Skarpt budskap"

Annons

Enligt WMO:s generalsekreterare professor Petteri Taalas utgör rapporten ett skarpt budskap till klimatförhandlare vid FN:s klimattoppmöte COP26.

"Med den nuvarande ökningstakten i koncentrationerna av växthusgaser kommer vi att se en temperaturökning i slutet av detta århundrade långt över Parisavtalets mål på 1,5 till 2 grader över förindustriella nivåer", säger han i ett pressmeddelande och slår fast: "Vi är långt ifrån spåret."

Mätningarna visar att de uppvärmande effekterna – orsakade av utsläpp – ökade med 47 procent under 1990-2020. Här står koldioxidutsläpp för de mest betydande orsakerna, motsvarande 80 procent. 2015 uppmättes koncentrationerna av koldioxid i atmosfären till 400 ppm, och översteg fem år senare 413 ppm.

"Stor negativ inverkan"

Ungefär hälften av den koldioxid som släpps ut tas upp av haven, resten stannar i atmosfären. Koldioxid stannar kvar i atmosfären i flera hundra år och ännu längre i haven.

Petteri Taalas påpekar att senast jorden upplevde en jämförbar koncentration av koldioxid var för 3-5 miljoner år sedan. Då var medeltemperaturen 2-3 grader högre och havsnivåerna 10-20 meter över dagens.

"Men då fanns inte 7,8 miljarder människor", kommenterar han och fortsätter:

"Det här är mer än en kemisk formel och siffror i en graf. Det har stor negativ inverkan på vårt dagliga liv och välbefinnande, på vår planets tillstånd och på våra barns och barnbarns framtid."

Fakta: Utsläpp

Koldioxid är den enskilt största källan till utsläpp och står för omkring 66 procent av uppvärmningen, främst på grund av förbränning av fossila bränslen och cementproduktion. Koldioxid stannar kvar i atmosfären i hundratals år och ännu längre i haven.

Metan står för ungefär 16 procent av de långlivade utsläppen. Omkring 60 procent av metanutsläppen härrör av mänsklig aktivitet som djurhållning, risjordbruk, utvinning av fossila bränslen, deponier och förbränning av biomassa.

Lustgas står för ungefär 7 procent av utsläppen. Ungefär 40 procent av lustgasutsläppen kommer från mänsklig aktivitet som till exempel gödsling och industriprocesser.

Källa: WMO

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons