Annons

Nya riktlinjer: Vårdpersonal kan inte ta emot ätbara gåvor

Många uppskattar sjukvårdspersonalens arbete med covid-19 och vill bidra genom att skänka mat eller dryck. Nya riktlinjer sätter dock stopp för den typen av gåvor.
Skåne • Publicerad 3 april 2020

Frågan med ätbara gåvor till vårdpersonal är inte helt okomplicerad. På grund av hygienrutiner och smittorisk är det inte möjligt för vårdverksamheter att ta emot livsmedel som tillagats av privatpersoner.

Region Skåne har därför förtydligat vad som gäller för gåvor som innehåller mat eller dryck.

  • Vi kan inte ta emot mat och dryck som tillagats av privatpersoner.
  • Mat och dryck som är färdigförpackad från butik, fabrik eller restaurang kan tas emot efter sedvanlig prövning om respektive vårdverksamhet bedömer att kraven för god hygien uppfylls och att det inte finns en omedelbar risk för smittspridning.
  • De som hanterar maten, både Region Skånes personal och den som skänker den, ska iaktta god handhygien och vidta nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för smittspridning.

Mer information till den som vill hjälpa till finns på www.skane.se/hjalptill.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons