Annons
Nyheter

Nya sanktioner mot Ryssland på gång

USA planerar nya sanktioner och åtgärder mot Ryssland, uppger källor med insyn. Ryska försök till valpåverkan, annekteringen av Krim och en stor cyberattack anges som motiv för åtgärderna.
USA/Ryssland • Publicerad 15 april 2021
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Officiellt besked om sanktionerna kommer under torsdagen, rapporterar amerikanska medier med hänvisning till anonyma källor.

Sanktionerna är väntade sedan Bidenregeringens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan flaggat för att det kommer att bli både välbekanta och nya åtgärder mot Ryssland. Målet uppges vara att komma åt landet på ett djupare plan än tidigare.

Annons

– Det kommer inte bara att vara sanktioner, sade Sullivan redan i februari.

Tiotal diplomater utvisas

Bland annat kommer ett tiotal ryska diplomater att utvisas, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, bland annat sedan det rapporterats att Ryssland erbjudit prispengar till de som dödar amerikanska soldater i Afghanistan.

Dessutom kommer förbudet för amerikanska banker att köpa och sälja ryska statsobligationer att utvidgas, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till två källor. Från och med i juni införs ett förbud mot finansiella institutioner i USA att köpa nyemitterade obligationer direkt från Rysslands centralbank, finansdepartement eller statliga pensionsfond.

Tillsammans med EU, Storbritannien, Kanada och Australien kommer USA även att lägga till nya personer och företag på sanktionslistan med anledning av den ryska annekteringen av Krim, enligt tidningen.

De nya sanktionerna kommer efter det att USA:s president Joe Biden pekat ut sin ryske kollega Vladimir Putin som en mördare och sedan regeringen anklagat den ryska regeringen för försök att påverka valutgången i USA:s presidentval i november i fjol.

Förnekar inblandning

De föregås även av en omfattande cyberattack mot mjukvaror från det amerikanska teknikbolaget Solarwinds, som avslöjades i december. Attacken har av Microsofts vd Brad Smith beskrivits som den största och mest sofistikerade i sitt slag någonsin och enligt Bidenregeringen dirigerades den av Ryssland.

Rysslands regering har förnekat inblandning i hackerattacken, som slog mot nio amerikanska myndigheter och ett hundratal privata företag.

Spänningen mellan USA och Ryssland har ökat ytterligare de senaste dagarna efter rapporter om stora ryska truppförflyttningar vid gränsen mot Ukraina. Enligt USA finns just nu 68 000 ryska soldater, bland annat beväpnade med robotsystemet Iskander.

Invit till toppmöte

I samband med ett samtal mellan Biden och Putin i tisdags ska Biden ha bjudit in sin ryske kollega till ett toppmöte i närtid i ett tredje land.

Putin har än så länge inte svarat, men väntas införa motåtgärder mot de amerikanska sanktioner och åtgärder som nu kommer. Och USA:s straffåtgärder ökar inte chanserna för att ett toppmöte ska komma till stånd, konstaterar Kreml.

– Det som nu diskuteras, troligen sanktioner, hjälper absolut inte i sammanhanget. Det är otvetydigt, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons