GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya varningar när regnoväder rör sig norrut

Efter ett par dagar med kraftiga skyfall i södra Sverige drar nu ännu ett regnoväder in över Sverige. SMHI:s tidigare klass 1-varning för Dalarna och Hälsingland utökas nu norrut.
Väder • Publicerad 29 juli 2021
På onsdagen drabbades Kristianstad av översvämningar efter att stora regnmängder fallit i samband med ett kraftigt åskväder.
På onsdagen drabbades Kristianstad av översvämningar efter att stora regnmängder fallit i samband med ett kraftigt åskväder.
Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI har utfärdat klass-1 varningar för både Dalarnas och Gävleborgs län det kommande dygnet. Mest regn väntas falla över Hälsingland och nordvästra Dalarna, där det är risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

Men nu utökas klass-1 varningen norrut.

– Nu finns också en varning för stora regnmängder över Västernorrlands län och Jämtlands län, och där gäller varningen främst Härjedalen, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Osäker prognos

Det handlar om regnmängder på mellan 35 och uppemot 60 millimeter lokalt. För de norra delarna väntas regnet först i natt eller i morgon. En varning är även utfärdad för Västerbottens kustland under fredag morgon och förmiddag.

– Generellt sett kan man säga att nederbördsprognosen är väldigt osäker kring hur stora regnmängderna blir. Det kommer att variera i intensitet, säger Emelie Karlsson.

Även de södra delarna av landet kan få regn och åska. På torsdagen fanns regnområden över Skåne och Halland samt nordvästra Götaland och Värmland.

Äldreboende drabbat

Under onsdagen drabbades Kristianstad hårt av skyfall och kraftigt åskoväder. Gator svämmade över och räddningstjänsten fick ta emot många larm om stigande vatten i fastigheter.

Bland annat drabbades ett äldreboende och Kristianstads sjukhus av översvämningar.

I tisdags drog ett annat oväder in över Götaland, med 1 700 blixtnedslag och skyfall som bland annat fick gator och butiker att svämma över i Kalmar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.