Annons
Nyheter

Nya vapentest från Nordkorea

Nordkorea avfyrade tidigt på fredagen ytterligare en ballistisk robot och 170 artillerigranater ut i havet samt flög stridsflygplan nära den spända gränsen till Sydkorea.
Nordkorea • Publicerad 14 oktober 2022
Sydkoreanska tv-sändningar under fredagsmorgonen.
Sydkoreanska tv-sändningar under fredagsmorgonen.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Det var Nordkoreas 15:e robotuppskjutning sedan den 25 september. Nordkorea sade i måndags att dess senaste tester var simuleringar av kärnvapenangrepp mot sydkoreanska och amerikanska mål som svar på deras "farliga" militärövningar.

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol säger att Nordkoreas provokationer blir mer och mer omdömeslösa men att hans land kan försvara sig.

Annons

– Beslutet att anfalla kan inte tas utan att vilja riskera brutala konsekvenser, säger han.

Sydkoreas utrikesdepartement säger att man inför sanktioner mot 15 nordkoreanska individer och 16 organisationer som misstänks för inblandning i olaglig verksamhet för att finansiera Nordkoreas kärnvapen- och missilprogram. De var Seouls första unilaterala sanktioner mot Nordkorea på fem år, men observatörer säger att de är ett symboliskt steg eftersom de två länderna har få ekonomiska förbindelser.

De flesta av Nordkoreas senaste vapentester har varit med ballistiska robotar som är förbjudna enligt FN:s säkerhetsråds resolutioner. Men landet har inte drabbats av nya sanktioner på grund av splittring inom FN.

– Oavsett avsikterna är Nordkoreas upprepade ballistiska robotuppskjutningar absolut otillåtna och vi kan inte förbise dess betydande framsteg inom robotteknologin, säger Japans försvarsminister Yasukazu Hamada.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons