GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya Zeeland gör omvändelseterapi straffbart

Nya Zeeland • Publicerad 30 juli 2021
Nya Zeeland har beslutat att göra omvändelseterapi straffbart. Arkivbild.
Nya Zeeland har beslutat att göra omvändelseterapi straffbart. Arkivbild.
Foto: Ben Curtis/AP/TT

Omvändelseterapi som syftar till att ändra eller undertrycka någons sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck ska bli straffbart i Nya Zeeland, rapporterar tidningen NZ Herald.

De åtgärder som finns med i lagförslaget syftar till att stoppa terapitypen, som varken fungerar eller är särskilt betrodd, säger justitieminister Kris Faafoi.

– De som har upplevt omvändelseterapi talar om pågående psykisk ohälsa, depression, skam och stigma, och till och med självmordstankar, säger han.

– Omvändelsemetoder har ingen plats i det moderna Nya Zeeland. De baseras på den falska uppfattningen att en persons sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck är trasigt och behöver fixas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.