Annons
Nyheter

Nynazister åtalas för terrorbrott i Finland

En grupp nynazister åtalas för terrorbrott i Finland, rapporterar finländska medier.
De anklagas för att på olika vis ha förberett sig för ett "raskrig" – bland annat genom att tillverka vapen med 3D-skrivare.
Finland • Publicerad 31 augusti 2023
Polisen fann cannabisodlingar vid tillslag mot männen. Bilden har ingen koppling till händelsen i artikeln. Arkivbild.
Polisen fann cannabisodlingar vid tillslag mot männen. Bilden har ingen koppling till händelsen i artikeln. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

"De åtalade misstänks för att på grund av sina rasistiska övertygelser förberett en väpnad konflikt mellan folkgrupper, där människor skulle dödas och samhällsstrukturerna undergrävas genom angrepp där de hemmagjorda vapnen skulle användas", meddelar den finländska åklagarmyndigheten, enligt Hufvudstadsbladet.

Det är totalt fyra män som åtalas, varav tre som anklagas för terrorbrottslighet, rapporterar Yle.

Annons

Under utredningens gång har polis beslagtagit fyra automatvapen som de misstänkta ska ha tillverkat hemma med hjälp av 3D-skrivare. Åklagarna har inte funnit några bevis för att de haft en konkret terrorplan, men att det hållits långt gångna diskussioner.

De har bland annat diskuterat specifika politiker som möjliga måltavlor.

Yle har kartlagt männen och funnit att alla fyra ingår i den högerextrema rörelsen. Tre av dem är mellan 20 och 30 år gamla och en är i 65-årsåldern och beskrivs som en inflytelserik person bland högerextremister och nynazister.

Männen misstänks också för narkotikabrott utan terrorkoppling, då polisen fann cannabisodlingar vid tillslag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons