Tiotusentals följer Soleimanis kistfärd i Irak
Begravningsprocessionen fortsatte sent på lördagen, från huvudstaden Bagdad till staden Najaf som har starkt symboliskt värde för shiamuslimer då kalifen Ali ibn Abu Talibs grav finns där. Även den heliga staden Karbala ingick i begravningsfärden som sedan fortsätter till Iran.
I huvudstaden Bagdad besköts samtidigt stadsdelen Gröna zonen av granater. Myndigheter och många ambassader ligger i stadsdelen, liksom amerikanska militära baser. Ingen skadades av beskjutningen som var riktad mot amerikanska mål. Det var okänt vem som låg bakom attackerna.
En representant för proiranska Hashed al-Shaabi uppmanade irakisk militär att hålla sig på avstånd från amerikansk militär och dess baser i Bagdad. Irakiska säkerhetsstyrkor "bör befinna sig minst 1 000 meter från amerikanska baser från och med söndag klockan 17", uppmanade en av fraktionerna inom Hashed al-Shaabi.
Förfölja amerikaner
I nya utspel på lördagen lovade Irans president Hassan Rouhani den döde Soleimanis familj att amerikaner ska leva med konsekvenserna av "den kriminella handlingen under många år". Hans hot var ett av många som kom från Teheran och Iran efter fredagens attack vid Bagdads flygplats då ledaren för Revolutionsgardets specialstyrka Quds dödades.
Vid drönaranfallet dödades även den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna inom milisgruppen Hashed al-Shaabi, Folkets mobiliseringsstyrkor.
Under lördagen följde tiotusentals irakier likvagnen när den fördes genom huvudstaden Bagdad en massiv manifestation där slagord mot USA och Israel växte i styrka.
Omfattande begravning
Soleimanis färd till sista vilan har mycket snabbt organiserats för att sända ett kraftfullt budskap om hans betydelse och hans hjältestatus i Iran. Från Bagdad förs Soleimanis kvarlevor till den heliga staden Mashhad och sedan vidare till hemstaden Kerman. Avslutningen av ceremonin sker i huvudstaden Teheran, där ayatolla Ali Khamenei personligen kommer att leda de sista bönerna för den döde.
Soleimani, som betraktades som Irans näst mäktigaste person, stod ledaren Khamenei nära.
"Rätt till självförsvar"
I ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi att Iran nu säger sig ha rätt till självförsvar enligt internationell lag. Men måltavlorna – allt från en cyberattack mot USA, dåd mot Israel eller mot fartyg i Hormuzsundet eller amerikanska intressen i andra delar i världen – är höljda i dunkel.
FN:s generalsekreterare António Guterres är djupt oroad över den upptrappade situationen i regionen efter fredagens attack.
– Det här är ett tillfälle då ledare måste använda maximal återhållsamhet. Världen har inte råd med ännu ett krig i området, säger han.
Storbritannien, Tyskland och Frankrike fortsätter att uttrycka sin oro över utvecklingen.
– Européerna har inte varit så hjälpsamma som jag hade önskat att de var. Britterna, fransmännen och tyskarna måste alla förstå att vad vi gjorde, vad amerikanerna gjorde, räddade liv i Europa också, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo.