Annons

Nytt lungvirus spritt till Japan

Japan/Kina • Publicerad 16 januari 2020
Resenärer passerar en hälsokontroll på den internationella flygplatsen i Peking den 13 januari.
Resenärer passerar en hälsokontroll på den internationella flygplatsen i Peking den 13 januari.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Det mystiska sars-liknande virus som upptäckts i centrala Kina har spridit sig till Japan. En man i 30-årsåldern har testat positivt för viruset i närheten av Tokyo, enligt landets hälsodepartement. Mannen har besökt den kinesiska staden Wuhan där viruset först upptäcktes.

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att lungsjukdomen kan spridas och uppmanar sjukhus världen över att vara uppmärksamma. Tidigare har omkring 40 personer diagnosticerats i Kina, samt en kvinna i Thailand. Minst en person har avlidit och för flera är tillståndet allvarligt.

Annons

Sjukdomen kopplas till en fisk- och skaldjursmarknad i Wuhan, som sedan dess har stängts. Bland annat amerikanska myndigheter uppmanar nu sina medborgare som reser i regionen att undvika djur, djurmarknader och djurprodukter.

Viruset uppges vara ny typ av coronavirus som har likheter med sars, som 2002–2003 tog 349 liv i Kina och 299 i Hongkong.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons