Annons
Nyheter

Nytt maxtak på 500 personer införs 19 januari

Regeringen föreslår att det nya deltagartaket för exempelvis konserter och matcher inomhus införs den 19 januari. Det gäller för evenemang där vaccinbevis används.
Coronaviruset • Publicerad 12 januari 2022
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild
Socialminister Lena Hallengren (S). ArkivbildFoto: Marko Säävälä / TT

Från och med onsdag nästa vecka kommer det att tillåtas högst 500 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus, även om de använder sig av vaccinbevis. Det gäller även mässor.

Orsaken är att Folkhälsomyndigheten bedömer att det inte räcker med vaccinbevis och andra införda regler för att få bukt med smittspridningen. Vaccinet har visat sig ha begränsad effekt mot omikronvarianten. Myndigheten har därför begärt att regeringen även ska införa ett deltagartak på 500 personer.

Annons

Trots det anser FHM att vaccinbevisen fyller ett syfte vid arrangemang med mer än 50 deltagare, eftersom de minskar risken för att många ovaccinerade med högre risk för slutenvård smittas vid samma tillfälle.

Från den 19 januari föreslås även att maxtaket vid uthyrning av platser för privata sammankomster sänks från 50 deltagare till 20.

Regeringen har nu skickat ut förslagen på remis. Berörda verksamheter har fram till den 13 januari på sig att komma in med sina synpunkter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons