Nytt misstänkt Trump-samtal

Donald Trump har bett om Australiens premiärminister Scott Morrisons hjälp för att undersöka bakgrunden till den så kallade Rysslandsutredningen, .
Uppgifterna ger mer bränsle till riksrättsutredningen mot USA:s president.
USA • Publicerad 1 oktober 2019
Även Australiens premiärminister Scott Morrison dras nu in i turerna som utlöst riksrättsutredningen mot Donald Trump. Bild från de två männens möte i USA i förrförra veckan.
Även Australiens premiärminister Scott Morrison dras nu in i turerna som utlöst riksrättsutredningen mot Donald Trump. Bild från de två männens möte i USA i förrförra veckan.Foto: John Minchillo/AP/TT

Enligt tidningen pressade Trump den australiske ledaren att samarbeta med USA:s utrikesminister William Barr om Rysslandsutredningen. Syftet är att motarbeta utredningens signaler om Trump-kampanjens ryska kontakter inför valet 2016, säger anonyma tjänstemän i Washington enligt The New York Times.

Uppgifterna bekräftas delvis av såväl USA:s justitiedepartement som Australien.

Australiens roll i att FBI började utreda Trumps koppling till Ryssland är betydelsefull. En australisk diplomat slog larm om att en av Trumps rådgivare, George Papadopoulos, under presidentkampanjen 2016 berättat att Ryssland satt på uppgifter som kunde smutskasta Trumps rival Hillary Clinton.

"Sprida ljus"

Departementet skriver enligt amerikanska medier att både Trump och justitieminister William Barr pratat med andra länder för att underlätta juristen John Durhams arbete. Durham kartlägger Rysslandsutredningens upprinnelse, ett uppdrag som har tolkats som att Trump försöker hitta belägg för det han kallar en häxjakt på honom.

Canberraregeringen säger att premiärminister Morrison lovat Trump att Australien alltid står berett att hjälpa till "att sprida ljus över ämnen som utreds".

Samtalet är det andra liknande fallet där presidenten sökt utländsk hjälp mot politiska motståndare i USA, efter den telefonkonversation med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som nu lett till en riksrättsutredning.

Krigsliknande klyfta

Trump har också väckt upprördhet genom att på Twitter citera den mycket kontroversielle pastorn Robert Jeffress.

"Om Demokraterna är framgångsrika i att avsätta presidenten (vilket de aldrig kommer att bli), kommer det att skapa en inbördeskrigsliknande klyfta i denna nation, från vilken landet aldrig kommer att återhämta sig", .

Det får politiker även i hans eget parti Republikanerna att reagera. "Jag har besökt länder som härjats av inbördeskrig", . "Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att ett sådant citat skulle spridas av en president. Detta är bortom motbjudande".

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.