Annons
Nyheter

Nytt smittorekord i Norge – men färre inlagda

11 825 fall av konstaterad covid-smitta är nytt dygnsrekord i Norge. Det är 3 440 fler fall än samma dag i förra veckan, skriver nyhetsbyrån NTB.
Pandemin • Publicerad 13 januari 2022
Kö för tredje dosen covid-vaccin i Oslo.
Kö för tredje dosen covid-vaccin i Oslo.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Siffrorna är preliminära och innehåller många fallgropar, till exempel hur effektiv testningen är. Men trenden är ändå tydlig – antalet smittade rusar till nivåer som aldrig tidigare skådats under pandemin.

Samtidigt syns samma tendenser som i andra länder omikronvarianten dragit fram på senare tid, när trycket på sjukvården inte verkar öka i samma takt som smittan. På onsdagen hade Norge 264 inlagda covidpatienter, 13 färre än i tisdags.

Annons

80 av patienterna får intensivvård, varav 61 ligger i respirator. Det är 5 respektive 3 färre än dagen innan, enligt Helsedirektoratets översikt.

Norge har klarat sig väldigt lindrigt i pandemin jämfört med Sverige och många länder i Europa. Norge har hittills drygt 25 dödsfall per 100 000 invånare, medan Sverige ligger på 150 per 100 000, enligt sajten Statistas sammanställning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons