Nytt svenskt ja till "chat control"
Förslaget handlar om den så kallade CSAM-förordningen, att skydda mot övergrepp mot barn, men har fått benämningen "chat control" av dess kritiker för övervakningsmetoderna av digital kommunikation som föreslås. Total "statlig" övervakning, menar motståndarna.
Under torsdagen sade S, M, L och KD ja till förslaget i riksdagens justitieutskott. V, SD, C och MP invände mot formuleringarna.
– Vi tycker att parlamentets förslag bättre kombinerar behovet att skala upp arbetet mot sexuell exploatering samtidigt som den personliga integriteten värnas, säger Rebecka Le Moine (MP).
Enighet krävs
Hon syftar på EU-parlamentets omarbetade formuleringar av förslaget, som lättar på övervakningsbiten. Den versionen måste dock synkas med Ungerns förslag, som är det justitieutskottet nu röstat ja till. För att den mer övervakningstunga versionen ska vinna laga kraft krävs först att Sverige och övriga länder enas på EU:s ministerråd senare i oktober – därefter måste rådet, parlamentet och kommissionen enas.
– Det finns bra saker i förordningen, men den måste bli mer proportionerlig med integritetsfrågan, säger Le Moine.
Moderaterna gick till EU-val på att vara emot "chat control". I en kommentar till TT säger Moderaternas gruppledare i justitieutskottet, Mikael Damsgaard:
"Sexuella övergrepp mot barn är något som är ett stort samhällsproblem och vår utgångspunkt har varit att få till en bättre balans mellan säkerhet online och den personliga integriteten. Det förslag som nu diskuteras har en bättre balans än ursprungsförslaget. Den linje som antogs nu är närmast identisk med den tidigare linjen från september 2023."
"Misslyckande"
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger till P4 Extra att det hela är en "ständig avvägning":
– Å ena sidan integritet, som vi normalt sett i Sverige har varit väldigt noga med, att skydda den enskildes integritet. Mycket sekretess och så här. Å andra sidan att kunna ha brottsbekämpning som fungerar. Inte minst nu i en digital tid när brottslingar väldigt ofta använder väldigt avancerade digitala verktyg.
C hör till partierna som är kritiska och inte tycker att avvägningen mellan brottsbekämpning och personlig integritet nås:
"Att som Ungern och regeringen driva på 'chat control' är ett misslyckande i att balansera dessa värden på ett sätt så att integriteten värnas", säger partiets rättspolitiska talesperson Ulrika Liljeberg i en skriftlig kommentar till TT.
Fakta: EU-förslag mot övergrepp
CSAM är en förkortning för material som innehåller sexuella övergrepp på barn.
För att bekämpa sexuella övergrepp på nätet föreslog EU-kommissionen i maj 2022, med Ylva Johansson (S) i spetsen, ny lagstiftning som gör det obligatoriskt för förmedlare av nättjänster att göra riskbedömningar för att utröna risken att de utnyttjas av förövare. Nationella myndigheter kan sedan ge order om granskning av nättjänsterna och ge order om borttagande.
Eftersom behandlingen av förslaget har dragit ut på tiden har nuvarande regler om en frivillig granskning förlängts till år 2026 i väntan på en uppgörelse mellan EU:s medlemsländer och EU-parlamentet.