Annons
Nyheter

Nytt temperaturrekord i världshaven

Klimat • Publicerad 4 augusti 2023
Blekta korallrev utanför Kenyas kust. Arkivbild
Blekta korallrev utanför Kenyas kust. ArkivbildFoto: Brian Inganga/AP/TT

Den senaste veckan har ytterligare ett temperaturrekord noterats. Aldrig tidigare har världshavens genomsnittliga yttemperatur varit så hög, enligt EU:s klimatövervakningstjänst.

Den 30 juli noterades 20,96 grader Celsius i världshavens ytvatten, enligt databasen ERA5. Det tidigare rekordet på 20,95 grader sattes i mars 2016, uppger en talesperson.

Annons

I insamlingen av data har polarområdena undantagits.

Världshaven har absorberat 90 procent av den överskottsvärme som har producerats av mänsklig aktivitet sedan industrialismens början, enligt forskare.

Sedan april har flera nya säsongsrekord för temperaturen i oceanerna satts.

"Värmeböljan i haven är ett omedelbart hot mot en del marint liv. Vi ser redan hur koraller bleks i Florida som ett direkt resultat och jag väntar mig ytterligare påverkan", säger Piers Forster vid internationella klimatcentret vid universitetet i Leeds.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons