Annons

Öberg om stödet: "Det som gjort skillnaden"

Tårarna av besvikelse var utbytta till tårar av glädje och lättnad.
Och av tacksamhet till laget – där Hanna Öberg har både pojkvän, syster och barndomsvän.
Skidskytte • Publicerad 23 februari 2020
Hanna Öberg hyllar lagkamraterna efter bronset.
Hanna Öberg hyllar lagkamraterna efter bronset.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hanna Öbergs liv som elitidrottare betyder till skillnad från många andras mycket tid med de personer hon står närmast: 24-åringen har sambon Jesper Nelin, systern Elvira Öberg och barndomsvännen Anna Magnusson i laget.

Efter att ha gått i mål som trea i masstarten, och tagit ett brons med smak av något ädlare, stod Hanna Öberg och väntade in lillasyster Elvira. De omfamnade varandra i en känslosam kram och efter prisutdelningen var det lagkamraternas stöd som Hanna Öberg lyfte fram gång på gång som anledning till att hon kunde resa sig efter lördagens tunga stafett där hon skjutit bort medaljen på sista skyttet.

Annons

– Jag har haft oerhörd stöttning i laget och självklart betyder det extra mycket att ha Elvira och Jesper. Och alla i laget har verkligen varit där för mig, säger hon och torkar bort en tår.

– Det är mycket tack vare dem jag kan komma tillbaka i dag.

TT: Hur var kramen med Elvira?

– Ja men jag väntade bara på att hon skulle komma i mål. Det var så fint. Det betyder väldigt mycket.

Pizza och godis

Hon har hela tiden pratat om tålamodet i ett mästerskap. Men efter tre fjärdeplatser, millimetermissar och två medaljchanser som gått upp i rök på sista skyttet, berättar hon att det var nära att hon tappade hoppet inför VM:s allra sista tävling.

Pizza och godis med lagkamraterna hjälpte henne att tänka på annat kvällen före.

– Det var viktigt att inte vara själv, då hann jag aldrig börja grubbla över saker och ting, skoja runt och inte ta saker så seriöst.

"Gjort skillnaden"

Hon fotas med en svensk flagga, ombeds ge ifrån sig ett glädjevrål vilket hon gör med ett skratt och får sedan – för första gången det här mästerskapet kliva upp på podiet för den officiella presskonferensen. Hon är först på plats, innan Marte Olsbu Røiseland och Dorothea Wierer klivit upp – och häller upp ett glas vatten. Sedan tar hon återigen upp vikten av att ha de som hon står så nära som lagkamrater.

– Jag tror att det är det som har gjort skillnaden, att jag kunde komma tillbaka i dag, säger Hanna Öberg.

– Hela laget verkligen, och självklart är ju Jesper, Elvira och Anna väldigt speciella för mig. Även jag och Peppe (Femling) kunde ju mötas i den besvikelsen i går... Så nej, det betyder jättemycket.

Annons

Även om många närstående finns inom laget är det några som fortfarande inte fått gratulera till bronset. Öberg har fortfarande inte hunnit ringa mamma Viktoria och pappa Tomas.

– Det är först på priolistan när jag går härifrån, säger Öberg med ett leende.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons