Annons
Nyheter

Observation i Huskvarna får ufo-beteckning

En kväll i februari ser en man ett märkligt föremål i luften från sin balkong i Huskvarna.
Av nära 300 rapporter är iakttagelsen den enda från i fjol som får beteckningen ufo av organisationen Ufo-Sverige.
Ufo • Publicerad 22 januari 2022
Ufo-Sveriges illustration av iakttagelsen i Huskvarna, baserat på observatörens beskrivning.
Ufo-Sveriges illustration av iakttagelsen i Huskvarna, baserat på observatörens beskrivning.Foto: Tobias Lindgren/Ufo-Sverige

– Vi har inte riktigt kunna förstå vad det är för något, säger Johan Gustavsson, rapportansvarig på den ideella organisationen Ufo-Sverige.

Klockan är 22.10 fredagen den 12 februari när en man som sitter och lyssnar på musik på sin balkong i Huskvarna får syn på något på himlen. Föremålet färdas i riktning mot mannens balkong och uppfattas som en triangulär formation av gulvita ljuskällor som roterar horisontellt i luften.

Irriterade ögon efteråt

Annons

Föremålet rör sig i rak bana för att sedan passera över mannen och huset och försvinna bort norrut. Händelseförloppet är inte längre än tio sekunder och omedelbart efter observationen upplever mannen en irritation i ögonen. De börjar rinna och svida, men efter några minuter går det över.

Händelsen är den enda av de 282 rapporter som inkommit 2021 att få beteckningen "ufo". 110 betecknas som ifo (identified flying objects), 39 benämns som troliga ifon och 18 klassas som svårbedömda. 32 utreds ännu.

För att något ska få beteckningen ufo – detta sker genomsnittligt en till två gånger per år – krävs förutom att händelsen är grundligt undersökt utan att en förklaring är funnen, i regel mer än ett vittne. Om endast en person har gjort observationen bör andra omständigheter föreligga som styrker vittnets utsaga för att beteckningen ska vara motiverad, enligt Ufo-Sveriges kriterier.

För händelsen i Huskvarna är det irritationen i mannens ögon som gör att man till slut landar i ufo, säger Johan Gustavsson.

– För att sätta det där i ett sammanhang så finns det väldigt många rapporter som beskrivit samma effekt. Så det är det som gjort att vi fått lov att se det här i ett lite bredare perspektiv och betrakta den därefter. Det i kombination med att den är oidentifierad efter de undersökningar vi gjort gör att vi känner att den här måste betraktas som lite utöver det vanliga.

Inga belagda bluffar i fjol

Ufo-Sverige har även en beteckning för bluff, men ingen rapport från 2021 benämns som sådan.

– Det är en stereotyp bild som finns bland den breda allmänheten att folk hittar på saker. Det är jätteovanligt med avsiktliga bluffar. Vi lyckas nästan alltid presentera en ordinär förklaring av vad de säger sig ha sett.

Fakta: Ufo-Sverige

Ufo-Sverige är en ideell organisation som bildades 1970. Ambitionen är bland annat att studera och arbeta med ufo-frågan utifrån ett objektivt, kritiskt granskande och vetenskapligt synsätt.

Rapportcentralen har sitt säte i det omfattande biblioteket Archives for the unexplained i Norrköping.

Ufo-Sverige ordnar kurser och föredrag för medlemmarna, samt ger ut två publikationer, Ufo-aktuellt och Rapportnytt.

Källa: Ufo-Sverige

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons