Nyheter

Öde gator när Melbourne stänger på nytt

Australien • Publicerad 6 augusti 2020
En man passerar förbi utanför en stängd affär i Melbourne på onsdagen.
En man passerar förbi utanför en stängd affär i Melbourne på onsdagen.Foto: Asanka Brendon Ratnayake

På torsdagen inleddes en sex veckor lång nedstängning i Melbourne i Australien. Affärerna har stängts och gatorna står öde när myndigheterna i delstaten Victoria nu försöker hantera vad man befarar är en andra våg av virussmitta.

Med runt 20 000 covid-fall och 255 dödsfall har Australien klarat sig betydligt bättre än många andra länder. Efter att ha stängt gränsen tidigt, infört kraftiga restriktioner i städerna och lanserat en massiv testkampanj började Australien lätta på restriktionerna i juni.

Men i Victoria har spridningen tagit fart på nytt och delstaten har rapporterat tresiffriga nya fall under flera veckor.

Nu befarar man att utvecklingen ska spridas till andra delstater.

– Vi har plattat ut den där kurvan en gång tidigare, vi kommer att platta ut den där kurvan igen, säger hälsominister Greg Hunt.

Restriktionerna gör att den förväntade nationella arbetslösheten höjs till tio procent.

– Åtgärderna kommer att vara kostsamma och det kommer påverka återhämtningen, säger premiärminister Scott Morrison.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.