Annons

Lägre energipriser pressar inflationen

Inflationen var oförändrad i december.
Men fallande energipriser lär pressa inflationen och kanske tvinga Riksbanken att agera, enligt Nordeaekonomerna.
Ekonomi • Publicerad 15 januari 2020
Riksbankens, med chefen Stefan Ingves, mål är en inflation på 2,0 procent. Arkivbild.
Riksbankens, med chefen Stefan Ingves, mål är en inflation på 2,0 procent. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Inflationstakten, prisförändringarna på årsbasis enligt måttet KPIF där räntorna är exkluderade, låg på 1,7 procent i december, enligt Statistiska centralbyrån. Det var oförändrat med november och i linje med ekonomernas och Riksbankens förväntningar.

Så långt alltså inga överraskningar. Men Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson pekar på att energipriserna fallit de senaste veckorna, något som, om de ligger kvar på nuvarande nivå, kommer att pressa ner inflationen ytterligare en bit bort från Riksbankens mål på två procent.

Annons

Isaksson tror ändå att det mest troliga är att räntan ligger kvar på nollan hela året, men ett lägre inflationstryck kan få Riksbanken att sänka under nollan igen eller vidta andra lättnader för att få fart på priserna.

Prishöjningar på transport, boende och livsmedel samt för restaurangbesök och diverse varor och tjänster hade störst påverkan på inflationstakten. Lägre priser för exempelvis mobiltelefoner höll inflationen nere.

Månadsförändringen var 0,4 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Framför allt högre priser för flygresor utrikes och charterflygresor bidrog till månadsförändringen i december som är en vanlig period för semesterresor.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i december till 1,8 procent, oförändrat jämfört med månaden före.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons