Annons
Nyheter

Tele2 anar slutet på pandemin

Mobiloperatören Tele2 höjer nu helårsutsikterna.
Ekonomi • Publicerad 14 juli 2021
Kjell-Morten Johnsen, vd för Tele2. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inte heller mobiloperatörer har undgått påverkan av coronapandemin. Kjell Johnsen berättar att det bland annat handlar om uteblivna intäkter då teletjänster levereras vid stora evenemang och pengar från roamingtjänster då vi reser.

– När pandemin kom blev vi av med rättigheter att leverera vid stora evenemang som sportsändningar. Det blev mindre aktivitet.

Annons

Visserligen har trafikmängderna i Tele2:s system ökat då vi tittat på tv och ringt. Men det har ändå inneburit mindre intäkter totalt sett, förklarar han.

Återgång till det normala

Fast nu anar alltså Tele2 en återgång till något mer normala lägen.

– Det går i steg. Man ska ha stor respekt för att pandemin kan vara över först i Västeuropa, men inte överallt. Fast vi ser att sportaktiviteterna ökar, och samhället kommer tillbaka mer till det normala.

Under våren har Tele2 och Comhem slagits samman.

– Det har varit en lång resa. Över tid ska vi investera i ett varumärke. I huvudsak innebär sammanslagningen en förenkling.

Tillväxt och lönsamhet

Han förklarar att Tele2 nu ska fokusera på tillväxt och lönsamhet, när världen förhoppningsvis blir lite mer normal. Tele2 spår en tillväxt framöver, från några få procent för ebitda till "en medelhög ensiffrig tillväxt".

– Jag är glad för att nu se en tillväxt i Sverige.

För att kunna växa har Tele2 lagt fast en strategi, som enligt Kjell Johnsen innebär att bolaget ska bli det bästa telebolaget I Norden.

– Inte det största, men det bästa.

Kunder klagar en hel del på telekombolag till Konsumentverket. Tele2 ligger inte topp på klagoligan, men ändå finns en hel del att göra, konstaterar Kjell Johnsen.

Annons

– Det finns möjligheter till förbättring, med större tillförlitlighet och färre nätverksavbrott, säger Kjell Johnsen.

Tele2:s aktie rusar på börsen efter rapporten, efter en dryg halvtimmes handel låg den plus 5,7 procent.

Fakta: Tele2 i siffror

Tele2:s omsättning under andra kvartalet uppgick till 6,6 miljarder svenska kronor, att jämföra med 6,5 miljarder kronor under samma period i fjol.

Det underliggande ebitda-resultatet blev 2 372 miljoner svenska kronor, något högre än analytikernas förväntningar som i sin tur låg på 2 285 miljoner kronor.

Under samma period i fjol var underliggande ebitda-resultatet 2227 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons