Annons
Nyheter

Ökad optimism bland handlarna

Ekonomi • Publicerad 18 januari 2021
Optimismen stiger bland sällanköpshandlarna. Arkivbild.
Optimismen stiger bland sällanköpshandlarna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sällanköpshandeln, som innefattar all handel utöver mat, har haft en tuff tid under pandemin. Men efter tre månader av minskade framtidsförväntningar bryts nu den negativa trenden och optimismen ökar något, visar Svensk Handels Framtidsindikatorn.

Ökningen sker dock från väldigt låga nivåer. Framtidsindikatorn ökar med 0,5 enheter till 78,2, där ett index på 100 utgör den neutrala nivån.

Annons

"Trots en liten ökning ligger framtidstron kvar på låga nivåer. Handlarna är fortsatt pessimistiska, vilket avspeglar den rådande pandemisituationen och regeringens utökade restriktioner i handeln. Att vaccinationsarbetet påbörjats inger däremot hopp och bidrar till att fler kan se en tillvaro bortom krisen", säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

För e-handeln däremot råder det motsatta. Optimismen ligger fortsatt på avsevärt högre nivåer än under samma period förra året, men minskar med 1,9 enheter till 120,2.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons