Annons
Nyheter

Skanskas vd: Historiskt hög orderstock

Visst märks osäkerhet och tuffare tider av, men byggkoncernen Skanska har haft ett riktigt bra år, enligt vd Anders Danielsson.
– – Vi har en historiskt hög orderstock, säger han.
Ekonomi • Publicerad 3 februari 2023
Anders Danielsson, vd för Skanska. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Han tycker att Skanska står riktigt starkt, trots kristiderna.

– Det går bra, vi gjorde ett riktigt starkt fjärde kvartal. Och orderingången är imponerande, särskilt i USA, säger Anders Danielsson.

Annons

Byggbranschen brukar kunna vara en bra mätare på konjunkturen, och nu ser Anders Danielsson att marknaderna skiljer sig ganska mycket åt i olika länder.

– I USA är marknaden stark.

Här i Europa, och i Sverige är det mer osäkerhet som präglar konjunkturen. Fast han tycker att materialpriserna nu ser ut att plana ut, och att problemen med flaskhalsar minskar. Men om det innebär att inflationen redan har toppat kan han inte säga.

– I USA har inflationstakten gått ned, men det har vi inte sett i Europa ännu.

Trögt för bostäder

Bostadsbyggandet går dock trögt, särskilt här i Sverige.

– Det började bra förra året, men avtog efter sommaren.

Det råder en avvaktande hållning, förklarar han. Kostnaderna för köparna ökar med högre räntor och högre energipriser, och det gör att de håller igen när det gäller bostadsköp.

– Det finns också en osäkerhet när det gäller andrahandsmarknaden.

Men andra delar, som fastighetsutveckling, går bättre, berättar han.

Skanska får mycket beställningar, trots osäkerheten framöver.

Annons

– Vi har en historiskt hög orderbok.

Personalen behövs

Det gör att Skanska kommer att behöva sin personal. Nu finns inga planer på nedskärningar av antalet anställda, enligt Anders Danielsson, men hur det blir längre framöver beror på hur ekonomin utvecklas.

Skanskas styrelse föreslår en utdelning till aktieägarna på 7:50 kronor per aktie.

– Det är ett välbalanserat förslag. Vi har en stark ställning och en stark balansräkning.

Skanskas starka ställning gör att en nedgång och kris faktiskt också kan innebära fördelar, förklarar han.

– Vi är väl positionerade för att möta tuffare tider. Vi kan till exempel köpa mark för att bygga på, säger Anders Danielsson.

Fakta: Skanska

Skanska gjorde en rörelsevinst på 3 530 miljoner kronor för fjärde kvartalet, jämfört med vinsten på 3 627 miljoner kronor samma period året före.

Byggkoncernens intäkter sjönk från 44,4 miljarder till 40,4 miljarder kronor. Orderingången från byggverksamheten ökade från 42,3 miljarder till 51,6 miljarder kronor.

För helåret 2022 blev intäkterna 162 miljarder kronor, mot 148 miljarder kronor 2021. Resultatet efter finansiella poster blev 9,6 miljarder kronor, mot 9,7 miljarder kronor 2021.

Styrelsen föreslår en utdelning till ägarna på 7:50 kronor per aktie, vilket kan jämföras med 10 kronor i fjol, då en extrautdelning ingick.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons