Annons

Ökad risk när fattiga singlar kärlopereras

Hälsa • Publicerad 11 april 2019
Singlar och lågutbildade löper större risk att dö efter bypassoperation, enligt en ny forskningsstudie. Arkivbild.
Singlar och lågutbildade löper större risk att dö efter bypassoperation, enligt en ny forskningsstudie. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Den fattigare och ensammare delen av befolkningen utsätter sig för en högre risk när de genomgår en bypassoperation, visar en ny studie.

En nyopererad 60-åring som bor ihop med en partner, har hög inkomst och utbildning lever i medianfallet fem år längre än en lågutbildad singel med en lägre lön.

Annons

"Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen. Nu behöver vi undersöka exakt vad detta beror på och lägga fokus på att hjälpa människor som tillhör sociala riskgrupper", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Varje år dör 30 000 personer av någon form av hjärt-kärlsjukdom i Sverige. I den aktuella studien har forskare undersökt hur sociala faktorer som civilstånd, inkomst och utbildning påverkat livslängden efter kranskärlsoperation, eller bypass, för 112 000 män och kvinnor under perioden 1992–2015.

Studien har publicerats i Journal of the american heart association och genomförts med stöd av Hjärt-lungfonden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons