GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ökade kostnader för vård till papperslösa

Vård • Publicerad 30 juli 2021
Kostnaderna för vård till papperslösa har ökat sedan de fick rätt till vård 2013. Det är en följd av att antalet som söker vård ökar. Arkivbild.
Kostnaderna för vård till papperslösa har ökat sedan de fick rätt till vård 2013. Det är en följd av att antalet som söker vård ökar. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT

Antalet papperslösa som söker vård ökar och som en följd av det även kostnaderna. Mellan 2014 och 2020 har kostnaden för vården i de tre storstadsregionerna stigit från 88 miljoner kronor till 270 miljoner kronor per år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Bakgrunden är en lagändring som trädde i kraft 2013, som ger papperslösa rätt till vård som inte kan anstå, efter en överenskommelse mellan dåvarande Alliansen och Miljöpartiet.

Kostnaderna är dock försvinnande små i relation till regionens sjukvårdskostnader totalt, säger Skånes liberala ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Gilberg Tribo till radion.

– Det svåra är att människor söker för sent, så att det blir svårare sjukdomstillstånd än vad det hade behövt krävas, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.