Annons
Nyheter

Ökänd art etablerar sig i Sverige

På senaste tiden har stenmården synts allt mer i Sverige, .
Artens skadegörelse har redan orsakat miljardkostnader i Europa.
Djur • Publicerad 7 mars 2021
Den ökända stenmården börjar etablera sig i Sverige. Arkivbild.
Den ökända stenmården börjar etablera sig i Sverige. Arkivbild.Foto: Sebastian Kahnert/AFP/TT

– Vi har nu en etablering på gång i nordöstra Skåne, på ett litet begränsat område. Vi har fem fynd totalt, säger Per-Arne Åhlén, projektledare för Invasiva.se, en grupp som jobbar med att bekämpa invasiva djurarter i landet, till radion.

Den för landet nya arten är ökänd för att orsaka enorma skador för samhället. Dels genom att påverka den biologiska mångfalden, dels genom skadegörelse som ytterst drabbar människor.

Annons

– Livsmålet för en stenmård verkar vara att ta sig in i en bil eller i en byggnad och gnaga sönder elkablar. Det är någonting som kostar miljardbelopp på kontinenten, säger Per-Arne Åhlén till radion.

Han berättar att stenmårdar vid två tillfällen lyckats ta sig in i Cerns jättelika partikelaccelerator vid fransk-schweiziska gränsen och gnagt av kablar, vilket har orsakat totalstopp.

Arten har troligtvis tagit sig till Sverige med transporter från kontinenten. Den är ännu inte listad som invasiv art av Naturvårdsverket.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons