Annons
Nyheter

Ökat försvarsanslag i Polen nästa år

Polen planerar att lägga mer än fyra procent av landets BNP på försvar nästa år, meddelar landets president Andrzej Duda.
Polen • Publicerad 5 september 2023
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.
Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

– Nästa år planerar vi att lägga 137 miljarder zloty (motsvarande drygt 360 miljarder kronor) på försvaret, säger presidenten enligt den polska nyhetsbyrån PAP.

Satsningen innebär viss ökning jämfört med de fyra procent av BNP som presidenten tidigare sagt att landet kommer spendera på försvaret i år. Det är också med god marginal över Natos riktlinjer om att medlemsländerna borde satsa minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

Annons

– När vi ser det växande hotet bortom vår östra gräns ... vet vi mycket väl – historien och erfarenheten har lärt oss – att vilket pris som helst är värt att betala för att säkerställa att Polen är fritt, suveränt, oberoende och att polacker kan leva i säkerhet, säger Duda.

Polen gränsar i öst till den ryska exklaven Kaliningrad, Litauen, Rysslands viktigaste allierade Belarus samt Ukraina som som försvarar sig mot Rysslands anfallskrig.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons