Annons

Anhöriga ska informeras om haveriutredningen

Minst tio svenskar finns bland de omkomna i flygkraschen i Iran. Utrikesdepartementet har gått upp i krisläge och ett anhörigcenter har öppnats på ett hotell vid Arlanda flygplats.
De anhöriga ska framöver bland annat få information av Statens haverikommission (SHK).
Iran/Sverige • Publicerad 8 januari 2020
Räddningsmanskap arbetar bland vrakdelarna från det ukrainska flygplan som kraschade utanför Irans huvudstad Teheran.
Räddningsmanskap arbetar bland vrakdelarna från det ukrainska flygplan som kraschade utanför Irans huvudstad Teheran.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

– Möjligen kan jag vara ett hjälpmedel där och svara på frågor utifrån den sakkunskap jag har, säger Peter Swaffer, avdelningschef på SHK och utsedd till svensk expert i ärendet.

UD bekräftar i ett mejl till TT att "ett antal svenskar har förolyckats i flygkraschen i Iran".

Annons

"Vi arbetar nu intensivt för att få klarhet i antalet omkomna svenskar", skriver Buster Mirow Emitslöf på UD:s pressjour.

Flygbolaget och Ukrainas utrikesminister säger att minst tio svenskar fanns bland de omkomna. Men det kan finnas fler.

Från Jönköping

En förklaring till att UD ännu inte kunnat bekräfta antalet drabbade svenskar är att en del kan ha rest på annat pass än svenskt, säger Sara Brynedal på UD:s pressjour.

– Om de rest på annat pass än svenskt står de inte listade som svenskar på passagerarlistan, säger hon.

Dessutom bekräftar inte UD dödsfallen förrän anhöriga är underrättade.

Enligt passagerarlistor som TT tagit del av fanns bland andra fyra personer – två barn och två vuxna – från en familj i Stockholmsområdet ombord på planet. Bland de omkomna från Sverige finns även två män i 20-årsåldern boende i Jönköping, rapporterar P4 Jönköping. De kom till Sverige som ensamkommande asylsökande.

UD har beslutat att arbeta i krisorganisation, vilket bland annat innebär att UD:s konsulära enhet har förstärkts med en beredskapsstyrka som finns för den här typen av händelser.

UD har öppnat telefonnumret 08-405 92 00 för oroliga anhöriga och på Arlanda flygplats har ett anhörigcenter inrättats på Clarion Hotel, där krisstödjare och representanter för flygbolaget finns på plats.

Alla länder med omkomna passagerare har rätt att utse en representant till den större haveriutredningen, och för svensk del är det Peter Swaffer.

"Att tolka"

Han säger att hans huvudsakliga uppgift troligen blir att vara länk mellan haveriutredningen och anhöriga, en roll han även har för närstående till de fyra svenskar som omkom i en flygkrasch i Etiopien i fjol.

Annons

Inte minst kan det bli aktuellt när en preliminär haverirapport ska komma om 30 dagar.

– Då kan jag vara behjälplig att tolka för de anhöriga vad uppgifterna står för.

Swaffer säger att SHK har kontakter med UD och Transportstyrelsen i ärendet. Samtidigt är det ännu för tidigt för att exakt säga hur informationen ska organiseras.

– Men förr eller senare kommer vi att ta kontakt med de anhöriga.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons