Annons
Nyheter

Grönt ljus för fritidsbåtar till Åland

Finland behåller gränsbommen nere för svenskar av virusskäl. En usel nyhet för turistberoende Åland.
Men läget ljusnade för landskapet på fredagen. Fritidsbåtstrafiken släpps fri. Därmed kan svenska sjöfarare bidra till att rädda något av turistsäsongen.
Åland • Publicerad 12 juni 2020
Förr trängdes färjorna i Mariehamn. I dag står det mesta stilla och Ålands turismnäring lider. Arkivbild.
Förr trängdes färjorna i Mariehamn. I dag står det mesta stilla och Ålands turismnäring lider. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT
Den åländska skärgården är ett paradis för många svenskar i fritidsbåt. Arkivbild.
Den åländska skärgården är ett paradis för många svenskar i fritidsbåt. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

Den svenska turismens betydelse för Åland går knappast att överskatta.

– När vi räknar hur många svenskar som har en nära koppling till Åland, med vänner, fritidshus och annat, då motsvarar det ungefär Ålands befolkning på 30 000, säger Lotta Berner Sjölund, vd för den officiella turistorganisationen Visit Åland, till TT.

Annons

– Sverige och Finland står för 86 procent av övernattningarna, med ungefär hälften var.

Siffran gäller ett normalt år. 2020 är inte ett sådant.

I början av året kom en del affärsresenärer. Sedan vände coronaviruset upp och ned på allt.

– Ja, det hann ju aldrig börja, konstaterar Lotta Berner Sjölund.

Svenska smittan

Turistbesöken under våren har inte varit många. Pandemin har slagit hårt mot färjerederierna Eckerölinjen och Viking Line. Trafiken har begränsats eller helt ställts in. Stora delar av personalen är permitterad.

Finlands regering (statsrådet) har beslutat att häva de virusrelaterade gränskontrollerna för resor till och från de nordiska och baltiska länderna. Med Sverige som undantag. Orsak: Smittoläget här.

Dock får svenskar som äger en bostad eller en fastighet i Finland resa in. Även ett svenskt-finländskt parförhållande ger den möjligheten, enligt Yle.

De nya gränsbestämmelserna gäller den 15 juni–14 juli.

"Absolut positivt"

En vanlig sommar stävar en armada av svenska fritidsbåtar mot den åländska arkipelagen. På fredagen fick Lotta Berner Sjölund ett efterlängtat förtydligande besked: Fritidsbåtar stoppas inte av reserestriktionerna.

– Det är absolut positivt för Åland, säger hon glatt.

Annons

Regeringen anser att trafik med fritidsbåtar – privatpersoners fritidsresor med egen båt – utgör en liten smittorisk.

– Fritidsbåtarna är tillåtna från och med måndag, bekräftar kommunikationsdirektör Kati Lepojärvi på finländska Gränsbevakningsväsendet för TT.

Karantän krävs

Så här formulerar myndigheten sina anvisningar för gränstrafiken : "När det gäller gränsövervakningen är fritidsbåttrafiken mellan Schengenländerna obegränsad och fritidsbåtar har ingen skyldighet att inställa sig för gränskontroll."

Sverige tillhör Schengen-området.

Däremot måste svenskar som anländer i fritidsbåt självmant hålla sig i karantän i 14 dagar. Det finns en skyldighet att ta reda på och följa rekommendationer från Institutet för hälsa och välfärd (Finlands hälsovårdsmyndighet).

Räknar bort juni

För turismnäringen på sommardestinationen Åland är juni i praktiken körd. Visit Åland sätter hoppet till mer fritt resande i de likaså viktiga turistmånaderna juli och augusti.

– För oss som destination är det ju knepigt. Vi ligger mitt i Östersjön och är fullständigt beroende av färjorna, så det påverkar destinationen på jättemånga sätt.

Trots det pressade läget bedömer Lotta Berner Sjölund att det inte blir så många direkta konkurser inom Ålands turismnäring:

– Däremot tror vi att flera kommer att lägga ner sina verksamheter tidigare än vad de hade tänkt, till exempel stuguthyrare som kommit upp i åldern.

Fakta: Inresa för fastighetsägare

En person som äger en fastighet, bostad eller fritidsbostad i Finland kan resa in i Finland via den inre gränsen. Ägarens familj kan också resa in. Med familj avses i detta avseende makar, sambor och ogifta barn under 18 år.

Källa: Gränsbevakningsväsendet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons