Annons
Nyheter

Ola Bini: Kan inte pusta ut – kan överklagas

Den svenske programmeraren Ola Bini fick det oväntade beskedet att han friats från anklagelserna om dataintrång.
Men ännu är inget klart, framhåller han.
Brott • Publicerad 1 februari 2023
Efter fyra år i juridiskt limbo har den svenske programmeraren Ola Bini friats från anklagelserna om dataintrång i Eucador. Arkivbild.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Den friande domen är en stor upprättelse, enligt Ola Bini. Allting pekade på att det skulle bli ett politiskt beslut.

– Det bevisar allt det som vi har sagt. Jag är oskyldig och har inte begått det här brottet. Det är starkt att tre domare nu säger samma sak.

Annons

Men: domslutet måste fortfarande meddelas skriftligt – det är den slutgiltiga domen.

Och det här har ännu inte gjorts.

– Vi vet inte hur länge det kommer att ta. Det beror på domarnas scheman, hur mycket de har förberett och om de vill göra det snabbt, säger Bini.

Juridisk limbo

Efter fyra år i juridiskt limbo i Ecuador har Bini friats från anklagelserna om dataintrång.

Han greps i april 2019 på Quitos flygplats, när han skulle kliva på ett flyg till Japan. Han anklagades för intrång i det statliga telekombolaget CNT:s datasystem med syfte att destabilisera regeringen och utpressa landets dåvarande president Lenín Moreno.

Presidenten slog fast att svensken varit del av en "spioncentral" under ledning av Julian Assange – som greps samma dag som Bini.

Bini, som bott i Ecuador sedan 2013, har konsekvent tillbakavisat anklagelserna.

Tror att de överklagar

När det skriftliga domslutet väl meddelats har åklagarsidan tre dagar på sig att överklaga, enligt Bini.

– Jag tror att de kommer att överklaga. De har satt så mycket av sitt rykte på det här.

TT: Hur förbereder du dig för ett eventuellt överklagande?

Annons

– Mycket av det vi gjorde i den här rättegången hade inte som huvudsyfte att övertyga de här domarna. Vi gjorde väldigt mycket för att lägga grunden för ammunition för högre instanser.

De vittnesmål han gett hade i slutändan inte heller som avsikt att bevisa saker för den här domstolen, enligt Bini.

– Men det kan mycket väl vara så att det kommer väl till pass i framtiden.

Just nu koncentrerar Binis team sig främst på att göra intervjuer och sprida sin del av historien. Den juridiska strategin har för tillfället pausats.

Överväldigande bevis

Bini tror att han friades på grund av de enligt honom överväldigande bevisen som talade för hans sak – också enligt domarna.

– Även om du har domare som är politiskt motiverade finns det ändå en balans. Det finns gränser för hur dumma beslut du kan fatta utan att förstöra din karriär.

Bini tycker också att det ska bli intressant att se hur andra delar av hans liv nu förändras. Han har under flera år inte fått lämna landet och måste regelbundet anmäla sig till myndigheterna.

– Jag har varit under ständig övervakning och förföljelse under de här åren. Kommer det sluta nu eller kommer det att fortsätta av någon anledning?

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons