Annons

Omar al-Bashir – folkmordsåtalad veteran

När Sudans Omar al-Bashir av allt att döma lämnar presidentposten innebär det slutet för en av världens mest brutala diktatorers tid vid makten.
Han är efterlyst för folkmord i Darfur och hyste en tid al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.
Sudan • Publicerad 11 april 2019
Omar al-Bashir vid ett besök hos sin kollega, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, för tre veckor sedan.
Omar al-Bashir vid ett besök hos sin kollega, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, för tre veckor sedan.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Omar al-Bashir har lett Sudan i 30 år. 1989 ledde han en militärkupp som avsatte den demokratiskt valde Sadiq al-Mahdi och 1993 tillträdde han som president.

2009 blev han förste statschef att efterlysas av Internationella brottmålsdomstolen (ICC), misstänkt för krigsförbrytelser och folkmord i regionen Darfur, där en våldsam konflikt utbröt 2003. Enligt FN har konflikten i Darfur krävt 300 000 liv och drivit två miljoner människor på flykt.

Priset på bröd

Annons

Men det är en annan form av protester som nu lett fram till att al-Bashir tvingas lämna makten. Protesterna i Sudan startade i mitten av december i fjol efter att regeringen meddelat att priset på bröd skulle trefaldigas.

I februari utlyste al-Bashir ett landsomfattande undantagstillstånd med förbud mot offentliga sammankomster och protester. Över 30 personer har dödats i protestrelaterade våldsamheter de senaste månaderna, enligt sudanesiska myndigheter.

USA, Storbritannien och Frankrike har riktat kritik mot undantagstillståndet, i samband med ett möte i FN:s säkerhetsråd, och uppmanade Omar al-Bashir att få ett "omedelbart slut på det våldsamma förtrycket av fredliga protester".

Usama bin Ladin

Sin efterlysning till trots har al-Bashir genom åren kunnat besöka en rad länder i Afrika, samt bland annat Saudiarabien, Kina, Malaysia och nyligen Turkiet, utan att något av länderna överlämnat honom till ICC.

Efter ett långt och blodigt inbördeskrig i södra Sudan fick al-Bashir motvilligt se landet delas 2011 i ett överlag kristet och animistiskt Sydsudan och ett muslimsk-arabiskt dominerat Sudan. Innan dess var landet Afrikas största till ytan, fem gånger större än Sverige. Nuvarande Sudan är tredje störst på kontinenten.

Under 1991–1996 lät Sudan under al-Bashir härbärgera terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin. Efter attentaten mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998, som krävde över 200 dödsoffer, svarade president Bill Clinton med kryssningsrobotar mot en läkemedelsfabrik i Sudan som troddes ha band till saudiern.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons