Annons
Nyheter

Omikron kan ha nått kulmen i Storbritannien

Antalet omikronfall kan ha kulminerat i Storbritannien, en möjlig vändpunkt varefter spridningen kan avta dramatiskt, enligt forskare. Anledningen är att det inte finns fler människor att smitta.
Samma signaler börjar ses i USA.
Storbritannien • Publicerad 12 januari 2022
En kvinna testar sig för covid-19. Spridningen av omikronvarianten kan ha nått sin kulmen i Storbritannien, och snart även i USA.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Endast en och en halv månad efter det att omikronvarianten av coronaviruset upptäcktes i Sydafrika kan den mycket smittsamma varianten redan ha gått igenom de flesta personer som är bosatta i Storbritannien. Det väcker hopp om en liknande utveckling som i Sydafrika där omikron klingade av lika snabbt som den uppkom.

– Vi ser ett definitivt ras när det gäller antalet smittade, men jag vill se antalet falla ytterligare innan vi vet om samma sak som skedde i Sydafrika kommer att ske här, säger professor Paul Hunter vid University of East Anglia.

Annons

Att befolkningen i Storbritannien är äldre än den i Sydafrika och tillbringar mer tid inomhus kan innebära att det tar längre tid för omikronvarianten att klinga av. Samtidigt kan de minimala brittiska restriktionerna få viruset att beta av befolkningen i en snabbare takt än i länder som har hårdare restriktioner, enligt Hunter.

USA ligger inte långt efter utvecklingen i Storbritannien. De närmaste två, tre veckorna kommer att bli tuffa, varnar Lauren Ancel Meyers, chef för covidbevakningen på University of Texas.

Men någonstans kommer man fram till en punkt där pandemin övergår till en hanterbar sjukdom, enligt Meyers:

– Omikron kan vara den punkten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons