Annons
Nyheter

”Det är lättare att dela sorgen”

En vecka efter flygkraschen som tog nio människors liv samlades Örebro i Stadsparken för att sörja och hedra de omkomna.
Olycka • Publicerad 15 juli 2021
En minnesstund hölls på torsdagen för att hedra de som omkom i flygolyckan i Örebro.
En minnesstund hölls på torsdagen för att hedra de som omkom i flygolyckan i Örebro.Foto: Pavel Koubek/TT
Jesper Bergstrand från Örebro fallskärmsklubb talade under minnesstunden.
Jesper Bergstrand från Örebro fallskärmsklubb talade under minnesstunden.Foto: Pavel Koubek/TT
Matilda Ernkrans minister för högre utbildning och forskning framförde en hälsning från statsminister Löfven.
Matilda Ernkrans minister för högre utbildning och forskning framförde en hälsning från statsminister Löfven.Foto: Pavel Koubek/TT
Poliser vid minnesstunden för offren i flygolyckan i Örebro.
Poliser vid minnesstunden för offren i flygolyckan i Örebro.Foto: Pavel Koubek/TT

Jesper Bergstrand från Örebro fallskärmsklubb, som i olyckan förlorade åtta klubbmedlemmar, höll ett kort poetiskt tal.

– Vi är en liten fallskärmsklubb. Tillsammans delar vi ett litet äventyr, vi delar fantastiska saker tillsammans, sade han från scenen i Stadsparken framför ett par hundra personer som samlats under de skuggande trädkronorna.

Annons

– Vi förstår att vår sorg är er sorg, fortsatte Bergstrand och beskrev hur människor kommit med stöd, filtar och blommor efter olyckan.

Man kan sakna någon man inte känner. Man får sörja någon man aldrig har träffat, sade han.

– Vi ska fortsätta leva. Vi ska älska och skratta. Genom oss kommer de vi älskar leva vidare.

Bearbetar tillsammans

Vänner och anhöriga till de omkomna samlades inför minnesstunden. Men också örebroare, polis, räddningstjänst och personer som jobbat med krishantering och krisstöd var på plats för att delta i sorgen.

– Det är väldigt tydligt att en sådan här allvarlig tragedi, en olycka av den här omfattningen, den berör så många, sade Maria Larsson, landshövding i Örebro, län till TT.

– Många har varit väldigt nära den här katastrofen. Vi har ett behov av att tillsammans bearbeta det.

På båda sidor av scenen i Stadsparken vajade blågula flaggor på halv stång.

– Jag vill uttrycka min och regeringens största omtanke om er sorg och saknad. Vi är många som tänker på er, sade Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning och regeringens representant på plats.

Från scenen läste hon upp ett meddelande från statsminister Stefan Löfven: "Ni ska känna samhällets djupa stöd", avslutades det.

Samtliga ombord dog

Det var klockan 19.20 på torsdagen förra veckan som polisen fick larm om en olycka på Örebro flygplats. En och en halv timme senare kom uppgifterna om att flera personer dött.

Annons

Sent på natten till fredagen bekräftade polisen att alla nio ombord mist livet. Hopparna visade sig samtliga ha tillhört den lokala fallskärmsklubben i Örebro medan piloten tillhörde en annan klubb.

Planet var inlånat från Skåne. Det hade bara varit i luften i några sekunder när det kraschade och fattade eld. Statens haverikommission utreder händelsen.

Olyckan förra veckan inträffade nästan på dagen två år efter olyckan i Umeå, där nio personer omkom efter att ett plan med åtta fallskärmshoppare och en pilot störtat på ön Storsandskär.

– Det Örebro nu är med om ska ingen behöva genomleva, sade Felix Sjödin, ordförande i Umeå fallskärmsklubb, till TT på tvåårsdagen för olyckan i Umeå den 14 juli.

Lättare att dela sorgen

Under ceremonin i Stadsparken hölls en tyst minut för att hedra de omkomna.

— Det kändes tungt, en del vänner var med. Men det var fint att se allt stöd och alla som kommer hit. Alla vänner och nära som är här, sade Kristoffer Kolkowski som deltog vid minnesstunden.

TT: Vad betyder det att kunna samlas?

— Det är lättare att dela sorgen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons