Annons

Omvärlden fördömer Irans raketattack

Irans attack mot militärbaser i Irak får kritik från omvärlden och har lett till varningar om fortsatt eskalering av konflikten mellan USA och Iran.
Irak • Publicerad 8 januari 2020
Irans attack är en eskalation i konflikten mot USA, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild.
Irans attack är en eskalation i konflikten mot USA, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

– Den senaste attacken mot baser i Irak som används av USA och koalitionens styrkor, bland dem styrkor från Europa, är ytterligare ett exempel på eskalation och utökad konfrontation, säger Josep Borrell, EU:s utrikeschef.

EU-medlemmen Tyskland stämmer in i kritiken.

Annons

– Det är avgörande att vi nu inte tillåter att denna spiral får fortsätta, enligt den tyske försvarsministern Annegret Kramp-Karrenbauer.

Uppmaning till dialog

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven tar avstånd från det upptrappade våldet

– Vi fördömer alla attacker på fredsbevarande trupper, sade Löfven under en pressträff med Finlands statsminister Sanna Marin, som höll med.

Varken de amerikanska eller andra internationella insatser i Irak brukar beskrivas som fredsbevarande, utan som militära insatser.

På en fråga från TT om Löfven fördömer USA:s dödande av den iranske generalen Qassem Soleimani upprepade statsministern att han fördömer alla attacker på fredsbevarande trupper.

Löfven underströk att det nu är tid för dialog och diplomati och att alla måste anstränga sig för att lugna ned situationen.

– Det internationella samfundet måste vidta alla åtgärder för att bryta våldsspiralen, sade Stefan Löfven.

"Inte i någons intresse"

Tongångarna är mer försonliga från Kina, vars regering uppmanar till återhållsamhet.

– Det ligger inte i någons intresse att situationen i Mellanöstern förvärras ytterligare, säger Geng Shuang, talesperson vid landets utrikesdepartement.

Irans ärkefiende Israel och dess premiärminister Benjamin Netanyahu varnar Iran för att även attackera israeliska mål.

Annons

– Den som attackerar oss kommer drabbas av ett hårt slag, enligt premiärministern.

Hopp om nedtrappning

I Irak slår premiärministern Adel Abdel Mahdi vakt om landets självständighet.

"Irak fördömer varje kränkning av vår suveränitet och attacker mot vårt territorium", säger han enligt ett uttalande.

Omvärlden väntar nu spänt på hur USA och dess president kommer att svara. Frankrikes utrikesminister hoppas på att konflikten trappas ned.

– Nu mer än någonsin är en nedtrappning av konflikten högsta prioritet. Frankrike vill fortsatta att arbeta med avspänning och är i kontakt med samtliga parter för att uppmana till återhållsamhet och ansvarsfullhet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons